Konec subvencij za električne tovornjake in avtobuse

Nemčija je prenehala subvencionirati električne tovornjake in avtobuse. Takšna odločitev sledi podobni nedolgo nazaj sprejeti odločitvi glede električnih avtomobilov.

Scania e-truck
Električni tovornjak Scania | Foto: Scania

Seveda to ni dobra novica za proizvajalce tovornjakov in avtobusov, ki so se zanašali na javna sredstva, da bi povečali prodajo e-vozil v Nemčiji. Država je namreč subvencionirala nakup težkih vozil z alternativnimi pogoni, tako da je pokrila približno 80 odstotkov razlike v ceni v primerjavi z dizelskim vozilom.

V Nemčiji ni sredstev za nove električne tovornjake

Spletna stran Electrive zdaj poroča o besedah tiskovnega predstavnika zveznega ministrstva za digitalno in promet (BMDV), ki je dejal: »Odobreni projekti v smernici bodo v celoti financirani na podlagi proračuna za leto 2024. Za nov razpis ni razpoložljivih sredstev. Na voljo je okoli 1,8 milijarde evrov. Te naložbe so potrebne za ustvarjanje pogojev za povečanje števila podnebju prijaznih vozil. Med večjimi projekti sta Deutschlandnetz (nemško polnilno omrežje), ki bo zagotovilo minimalno število polnilnih postaj za električna vozila v določenih regijah in ob avtocestah, ter razvoj začetnega polnilnega omrežja za električna tovorna vozila.«