Kompaktno, digitalizirano in luksuzno

… so besede, s katerimi bi lahko opisali dogajanje na letošnjem sejmu Caravan Salon 2017. Tržišče caravaninga cveti. Samo v Nemčiji je bilo od januarja do avgusta na novo registriranih 48.000 avtodomov in potovalnih vozil, kar predstavlja nov rekord. In da ta trend ne bi upadel, predstavljajo proizvajalci vozil za prosti čas svoje inovacije kot po tekočem traku. In na sejmu Caravan Salon 2017, ki od 26. do 3. septembra poteka v Düsseldorfu, je moč zaslediti tri trenutno najpomembnejše trende.

Kompaktno, digitalizirano in luksuzno

Potovanje v kompaktnem formatu

Navdušenci nad potovanji se navdušujejo nad novim trendom – kompaktnimi vozili. S premišljeno postavitvijo v notranjosti so ta šestmetrska vozila bistveno bolj prostorna kot manjši kamping klasiki kot so VW california, mercedes marco polo ali ford nugget. Istočasno so tudi ožji in kompaktnejši, kot običajni avtodomi, zaradi česar je manevriranje z njimi bistveno enostavnejše, vožnja prijetnejša in še na več mest se lahko odpravite z njimi.

Prodor digitalizacije je neizbežen

Tudi v svet karavaninga počasi, a vztrajno prodira digitalizcija. Da bo možno osemmetrski avtodom premikati zgolj z uporabo aplikacije bo preteklo sicer še nekaj časa, kljub temu pa postajajo pametni telefonu vse pogostejši vmesnik med človekom in vozilom. Že kar nekaj funkcij je namreč možno upravljati s posebnimi aplikacijami in pametnimi telefoni. In ta trend je vsako leto močnejši.

Vse prej kot špartansko

Kampiranje postaja vse prej kot špartanski način potovanja in preživljanja prostega časa. Proizvajalci namreč za izpolnjevanje želja glamping klientele (izpeljanka besede iz glamurozno in camping) predstavljajo vedno bolj impozantna in luksuzno opremljena vozila. In pogosto se zgodi, da se, ko vstopite v eno izmed takšnih vozil, vprašate ali ste vstopili v avtodom ali dizajnerski salon. Da, kot pravi pregovor, le nebo je meja. In to velja tudi pri luksuznih avtodomih, katerih cene lahko hitro poskočijo tudi sedem- ali večmestne številke. 

Fotogalerija