Katastrofa za slovenski promet

Andrej Klobasa, predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), se je ostro odzval na odločitev Avstrije o uvedbi nadzora na mejah. Ocenil je, da je to katastrofa za slovenski promet, število voženj zaradi večurnih čakalnih vrst na mejah pa naj bi se zavoljo tega lahko celo razpolovilo. Zato od slovenskih oblasti pričakuje in zahteva, da se z Avstrijo dogovori o neomejenem mejnem prehodu za slovenske prevoznike.

Katastrofa za slovenski promet

Kot je poudaril je situacija podobna v Nemčiji, ki je pred dnevi prav tako uvedla začasni nadzor na mejah. Po njegovih ocenah naj bi bile čakalne dobe na meji med Slovenijo in Avstrijo štiri ure ali več, to pa predstavlja pravo katastrofo za slovenski promet.

Kot navaja, vozi v mednarodnem prometu okoli 5000 slovenskih tovornjakov, ki na poti v Avstrijo uporabljajo mejne prehode Šentilj, Karavanke in Vič. Zaradi temeljitejšega pregleda pa pričakuje tudi večjo poslovno škodo, ki jo na vozilo ocenjuje na 5000 do 7000 evrov na mesec. "Če je vozilo do sedaj opravilo dve vožnji na teden v Nemčijo in je mesečno ustvarilo 14.000 evrov prihodkov, bo zdaj kvečjemu naredilo le eno vožnjo, kar pomeni 7000 evrov manj," je pojasnil.