Kamere in asistenčni sistemi

MAN je predstavil novosti modelskega leta 2022, ki ponujajo kamere namesto klasičnih vzvratnih ogledal, nove asistenčne sisteme in povečano ekonomičnost.

MAN OptiView
MAN OptiView | Foto: Boštjan Paušer

Na poligonu v Logatcu smo lahko spoznali in preizkusili MAN-ove novosti, ki v tovornjake prihajajo z letošnjim modelskim letom. Glavna med njimi je sistem OptiView, ki opcijsko ponuja kamere namesto vzvratnih ogledal. Sistem, ki s kamerami nadomešča vsa ogledala, v celoti odpravlja mrtve kote in tako močno povečuje varnost. Skupaj s posodobljenim pogonskim sklopom in senčnikom, ki prav tako zmanjšuje zračni upor, pa prispeva še k manjši porabi goriva. 

Poleg kamer, pa varnost povečujejo še asistenčni sistemi, ti sedaj omogočajo delno avtonomno vožnjo druge stopnje, prepoznavajo ovire na odstavnem pasu ter se od njih samodejno oddaljijo, v primeru zastoja pa prav tako samodejno vzpostavijo reševalni pas. Več o MAN-ovih novostih, boste lahko prebrali v marčevski številki revije Transport&Logistika, saj jih bomo v prihodnjih dneh podrobno preizkusili še v prometu.

Fotogalerija