Kako izbrati optimalen regal za vaše skladišče?

Pri izbiri regalov za skladiščenje blaga je smiselno izbrati ponudnika z izkušnjami in kompetencami. Kar deluje v skladiščih podjetij iz drugih panog, morda ne bo primerno za vaše skladišče.

Jungheinrich

Kateri regal torej izbrati za optimalno izrabo razpoložljivega prostora in lažji dostop do blaga?

Preden začnete iskati primeren regal med široko ponudbo proizvajalcev skladiščnih regalov, vam priporočamo, da si odgovorite na nekaj ključnih vprašanj:

  • Kakšne bodo dimenzije vašega blaga? Dimenzijam blaga lahko prilagodimo dimenzije regala, tako da boste dosegli maksimalno izkoriščenost. Bistveno je, da so regalni nivoji dovolj visoki, da lahko vanj odlagate vaše palete, hkrati pa ni dobro, da so previsoki, saj se s tem zmanjša izkoristek prostora in lahko izgubimo dragocena paletna mesta. Iz enakega razloga je pomembno, da je pravilno dimenzionirana širina paletnih polj (razdalja med regalnimi stebri).
  • Kakšno transportno skladiščno osnovo (TSO) boste uporabili? Bo blago na paletah, škatlah celo brez TSO? Za vse možnosti obstaja pravi tip regalov in izbira je ključna.
  • Kakšna je teža vašega blaga? Regali so dimenzionirani glede na predvidene teže blaga. Za uporabnika je optimalno, da so regali dimenzionirani za visoke teže blaga, saj potem ni potrebno skrbeti, da bi v regal odložil pretežko blago. Ima pa to vpliv na ceno – večja kot je teža blaga, višji bo strošek primernih regalov. Zato je pomembno, da dobro premislimo kakšna je teža blaga, ki se bo odlagalo v regal.
  • Kako poslužujemo regal? Bo to ročno, z viličarjem ali kako drugače? Izbira sredstva za posluževanje regalov bistveno vpliva na postavitev in tip regala.
  • Kje bodo regali postavljeni? So tla betonska, ravna, brez prekinitev (npr. jaški) in imajo ustrezno nosilnost? Pomembno je vedeti, da pri postavitvi regalov na asfalt ni možno zagotavljati ustrezne potresne varnosti. Bodo regali v zaprtem prostoru in zaščiteni pred zunanjimi vplivi ali pa je potrebna dodatna zaščita (npr. cinkanje, streha)?
  • Kako izbrati optimalen regal za vaše skladišče?Kako izbrati optimalen regal za vaše skladišče?

Izbira regalnega sistema je pomembna odločitev. Skladiščna oprema najpogosteje služi podjetju več let, od tega, ali bo izbrana vrsta regala funkcionalna in enostavna za uporabo, pa je odvisna učinkovitost dela in varnost zaposlenih.

Za več informacij o regalnih sistemih obiščite https://www.jungheinrich.si/regali ter kontaktirajte strokovnjake iz podjetja Jungheinrich!