Izračun novih cestnin: tukaj so cene!

Nove cene cestnine za težka tovorna vozila so znane. Po navedbah DARS-a bodo višje za 3 odstotke za prevožen kilometer. A v praksi bodo višje, saj je v Sloveniji veliko odsekov, kjer se sedaj cestnina ne plačuje, po novem pa bodo cestninjeni vsi odseki po Sloveniji. Eden izmed takšnih je tudi AC obroč okoli Ljubljane.

Pripravili smo izračun novih cestnin: to so cene!

AC obroč okrog Ljubljane ter odseki do Brezovice, Vodic, Domžal in Ivančne Gorice se sedaj lahko uporabljajo brez plačila cestnine. Od 1. aprila naprej ne bo več tako. Vsak prevožen odsek s tovornim vozilom pa avtocestnem omrežju bo zahteval DarGo napravo in bo potrebno plačati prevoženo razdaljo. Koliko bo znašala cestnina, bo odvisno od razreda tovornega vozila in predvsem EURO standarda motorja. Za tovorno vozilo z dvema osema in EURO 6 motorjem bo znesek cestnine brez upoštevanih dodatnih popustov najnižji – 5,39 EUR z DDV, največ bo za cestnino potrebno odšteti s tovornim vozilom R4 in EURO 3 ali manj motorjem – 16,02 EUR z DDV.

Katero pot izbrati, da privarčujete

V kolikor se boste želeli peljati mimo Ljubljane iz Štajerske proti Primorski (ali obratno), potem vas seveda zanima, katero pot izbrati – A1 ali H3. Enotnega odgovora ni, saj je višina cestnine različna in odvisna od razreda vozila. Z manjšim vozilom bo cenejša pot po A1 (južna obvoznica), med tem ko bo za vlačilec nižja na cesti H3 (severna obvoznica). Ob tem naj opozorimo, da na H3  v nočnem času med 22. in 6. uro velja prepoved za tovorna vozila v tranzitu.

Več o novem cestninjenju za vas pripravljamo v novi številki revije Transport in logistika.

Na podlagi objavljenega cenika smo naredili izračun za posamezni razred vozila in vrsto motorja: