Iron Knight nad svetovne hitrostne rekorde

Iron Knight je plod edinstvenega sodelovanja tehnikov, inženirjev in oblikovalcev v podjetju Volvo Trucks. Vozilo je v celoti narejeno po meri, razen kar zadeva motor in serijski menjalnik I-Shift z dvojno sklopko. S svojimi 2400 KM bo poskusilo postaviti nove mednarodne hitrostne rekorde. Njegove rekordne vožnje bodo na kanalu YouTube družbe Volvo Trucks prikazane 24. avgusta.

Edinstveni Iron Knight (jekleni vitez) nad svetovne hitrostne rekorde

Zahteven izziv in sanjski projekt za tehnične navdušence. Tako ekipa projekta Iron Knight opisuje snovanje unikatnega tovornjaka. Pogonski sklop temelji na agregatu cestnega Volva FH, vendar je motor navit do skrajne mogoče izhodne moči.

„Iron Knight je najboljši način za praktičen prikaz tehničnih sposobnosti in inovativnosti proizvajalca Volvo Trucks. Obenem pa smo preizkušali novosti na področjih tehnike in oblikovanja. Naš namen je prenesti nekatere med njimi na serijske tovornjake," pravi Claes Nilsson, predsednik in izvršni direktor Volvo Trucks.

Motor bodočega rekorderja ja vgrajen sredinsko in je znatno predelana izvedenka agregata D13 z vodno hlajenim hladilnikom polnilnega zraka in štirimi turbopolnilniki, z močjo 2400 KM in navorom 6000 Nm. Električni in elektronski sistemi so zreducirani na nujni obseg in programirani na novo. Tako lahko močno naviti motor optimalno komunicira z menjalnikom I-Shift z dvojno sklopko enake izvedbe, kot jo lahko najdemo v serijskem modelu Volvo FH. Edina predelava menjalnika je ojačana sklopka, ki je nujna za obvladovanje znatno večjih navorov.


„Za doseganje svetovnih hitrostnih rekordov so potrebne izjemne zmogljivosti. I-Shift z dvojno sklopko je najboljša izbira za tako nalogo, saj je prenos navora neprekinjen tudi med prestavljanjem, enako kot pri dirkalnih avtomobilih. Iron Knight lahko zato pospešuje brez izgubljanja dragocenega časa med prestavljanji," pojasni Niklas Öberg, testni inženir pri Volvo Trucks.

Iron Knight je poklon modelu Volvo FH. Pri njem se tehnologija in oblikovanje med seboj dopolnjujeta in prav vsaka podrobnost - od maske in bočnih zaves - ima točno določeno funkcijo.

„Kabina je izdelana iz steklenih vlaken in oblikovana tako, da je zračni upor kar najmanjši. Bočne zavese poskrbijo za prepričljivo držo vozila, velike odprtine na njih pa dovajajo hladilni zrak v motor. Iron Knight posnema privlačno in energično oblikovno zasnovo današnjih Volvov FH. Samo pogledati ga moraš, pa ugotoviš, da je res hiter. Tudi v mirovanju daje vtis gibanja," pravi Nigel Atterbury, višji oblikovalec pri Volvo Trucks.

Z dirkačem Boijem Overbrinkom za volanom bo Iron Knight skušal doseči svetovna rekorda v dveh kategorijah: na 500 in na 1000 metrov z mirujočim startom. Njegove rekordne vožnje bo na družbenih kanalih podjetja Volvo Trucks mogoče spremljati 24. avgusta.

Videoposnetek si lahko ogledate tukaj