Gospodarska vozila leta 2023

Revija Transport & Logistika je v sodelovanju z revijo Mehanik in voznik pripravila že sedemnajsti izbor za slovensko gospodarsko vozilo leta. Za svoje favorite so v treh kategorijah: tovornjak leta, avtobus leta in dostavnik leta, bralci lahko glasovali na spletni strani, svoje glasove pa je dodala tudi strokovna žirija uredništev obeh medijev.

GVL podelitev 2023
GVL podelitev 2023 | Foto: Transport & Logistika

Nagrade je zmagovalcem danes, na slovesnosti v okviru otvoritve sejma Gospodarska vozila in logistika v Celju, podelila ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek.

 

Tovornjak leta 2023

V kategoriji tovornjak leta, so bili kandidati: DAF XD, Mercedes-Benz Actros L, Renault Trucks serija T in Scania Super. Zmagovalec in prejemnik naziva tovornjak leta 2023 je Mercedes-Benz Actros L. 

GVL podelitev 2023

Mercedes-Benz Actros L

Mercedes je sinonim za napredne tehnologije, kakovost, varnost in udobje, k temu pa bi pogosto lahko dodali tudi luksuz. Korak v to smer je model Actros L, čeprav pri njem ne moremo govoriti o luksuzu, temveč o bogato opremljenem tovornjaku, ki vozniku nudi visoko raven udobja. S posodobljeno tretjo generacijo motorja OM 471 omogoča do štiri odstotke manjšo porabo goriva, avtomatiziran menjalnik PowerShift Advanced pa omogoča do štirideset odstotkov hitrejše prestavljanje in boljšo odzivnost.

Gospodarsko vozilo leta 2023

 

Avtobus leta 2023

V kategoriji avtobus leta so se med seboj pomerili: MAN Lion’s Intercity LE, Setra TopClass in ComfortClass, Van Hool serija T in Volvo 9700 ter 9900. Največ glasov in naziv avtobus leta 2023 je prejel MAN Lion’s Intercity LE.

GVL podelitev 2023

MAN Lion’s Intercity LE

Nov MAN-ov izdelek združuje najboljše iz nizkopodnih in linijskih avtobusov, temu pa dodaja atraktiven videz in sodobno tehnologijo. Posebnost modela Intercity LE je, da z modularno gradnjo združuje komponente dveh modelov – prvi, nizkopodni del, si avtobus deli z modelom mestnega avtobusa Lion's City, medtem ko drugi (zadnji) del prihaja od linijskega modela Intercity. Motorju je mogoče dodati tudi hibridni sistem MAN EfficientHybrid, ta omogoča, da se avtobus pri postankih na avtobusnih postajah in semaforjih ugasne, kar zmanjšuje porabo goriva ter povzroča manj hrupa.

Gospodarsko vozilo leta 2023

 

Dostavno vozilo leta 2023

V kategoriji dostavno vozilo leta, pa so letos nastopali trije električni dostavniki: Ford e-Transit, Iveco eDaily in Volkswagen ID. Buzz. Bralce in strokovno žirijo je najbolj prepričal Volkswagen ID. Buzz, ki je prejel naziv dostavnik leta 2023.

GVL podelitev 2023

Volkswagen ID. Buzz

Volkswagnov električni dostavnik ID. Buzz, je sodobno nadaljevanje legendarnega Bulija iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Novi ID. Buzz je na voljo v dveh izvedenkah – potniški z do sedmimi sedeži ter tovorni Cargo, ki nudi prostornino 3,9 m3, z do 650 kilogrami nosilnosti in lahko sprejme dve evro paleti. Pri Volkswagnu obljubljajo največji doseg z enim polnjenjem do 420 kilometrov, medtem ko se na hitrih polnilnicah litij-ionske baterije od 5 do 80 odstotkov lahko napolnijo v le pol ure.

Gospodarsko vozilo leta 2023

Fotogalerija