Gebrüder Weiss uspešno vztraja na zastavljeni poti

Prihodek se je v letu 2016 povečal na 1,36 milijarde evrov oziroma za 6,4 odstotka.

Gebrüder Weiss uspešno vztraja na zastavljeni poti

To pomeni, da je bilo doseženo 6,4-odstotno povečanje prihodkov v primerjavi s predhodnim letom (2015: 1.278 milijonov EUR; 2016: 1.360 milijonov EUR; »Zaradi nestabilnega gospodarske situacije smo s tem rezultatom zelo zadovoljni. Postavili smo pomembne temelje za naš poslovni cilj, povezan z odličnostjo storitev, in z razširitvijo svojih storitev, utrdili pozicijo mednarodnega podjetja, s celovitim naborom logističnih storitev,« povzema Wolfgang Niessner, predsednik upravnega odbora družbe Gebrüder Weiss. 

V središču: visoka tehnologija, avtomobilizem, B2C in Svilna pot

V preteklem letu se je Gebrüder Weiss posvečal zlasti nadaljnjemu razvoju storitev za panogi visoke tehnologije in avtomobilizma ter vzpostavitvi logističnih rešitev za proizvajalce potrošnega blaga in izdelkov blagovnih znamk. Na področju dostave na dom je podjetje Gebrüder Weiss  utrdilo svoj vodilni položaj v Avstriji , z dostavami končnim uporabnikom (B2C), pri kateri sodelujeta dva zaposlena, in s storitvami montaže ter nadaljevalo širitev svojih storitev v več držav vzhodne Evrope. Podjetje DPD Avstrija je v letu 2016 delež zasebnih strank pri paketni dostavi povečalo na 17 odstotkov. S skupno količino 43,8 milijona prepeljanih paketov je podjetje DPD, čigar družbenik je paketna služba Gebrüder Weiss (GWP), doseglo 2,5 milijona večji dobiček kot v letu 2015.

Nadaljnje strateške korake je podjetje Gebrüder Weiss izvedlo z nadaljnjim razvojem storitev v smeri centralne Azije – vzdolž nekdanje Svilne poti. Za še učinkovitejše povezave z regijami je podjetje poleg letalskih in pomorskih storitev prevoza uvedlo še intermodalne rešitve proti Kitajski ter zbirne prevoze na Kavkaz in v Iran. Za enotne, visoke standarde kakovosti na lokaciji skrbijo nove podružnice v Rusiji, Kazahstanu in Turčiji. Poleg tega so bile v obstoječih podružnicah v južni Nemčiji povečane logistične zmogljivosti.

Oddelek cestnega transporta in logistike podjetja Gebrüder Weiss je svoje prihodke povečal za pet odstotkov na 900,7 milijona evrov (2015: 857,7 milijona evrov). Oddelek ladijskih in letalskih prevozov pa je v letu 2016 s prihodki v znesku 285,6 milijona evrov zabeležil 2,9-odstotni padec (2015: 293,9 milijona evrov). Na področju paketne službe (KEP) se je prihodek povečal za štiri odstotke, na področju »New Business« pa za 31,8 odstotka. Delež lastnega kapitala, ki podjetju v veliki meri zagotavlja finančno neodvisnost, se je nekoliko povečal na 57,5 odstotka (2015: 56,5 odstotka). Skupni obseg naložb je znašal 33,10 milijona evrov, s čimer je bilo ohranjeno večletno povprečje. Število zaposlenih (za polni delovni čas) se je v letu 2016 povečalo na približno 6500.

Načrti za prihodnost

Podjetje Gebrüder Weiss bo leta 2017 še naprej izvajalo svojo strategijo za mednarodno rast, zlasti v Aziji in Severni Ameriki, ter odpiralo nove podružnice. »Odločilni dejavniki konkurenčnosti so zanesljivost, hitrost, visoka stopnja digitalizacije in vrhunsko usposobljeni zaposleni. V nadaljnji razvoj teh področij ciljno vlagamo, saj želimo stranke prepričati s še privlačnejšim naborom storitev – in to po vsem svetu,« je povedal Wolfgang Niessner.