GASILCI IN AVP VABIJO NA SKUPNO AKCIJO GASILCEV, REŠEVALCEV IN POLICISTOV

»REŠI ŽIVLJENJE!« Po letu 2017 se ponovno organizira skupna akcija gasilcev, reševalcev in policistov, katere namen je opozarjati in ozaveščati, da je pravilno razvrščanje v primeru zastojev na avtocesti življenjskega pomena.

Pravilno razvrščanje v primeru zastojev na avtocesti
Foto: Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah

Zagotovo se spomnite dveh pogumnih gasilcev, ki sta leta 2013 pretežni del poti, ko so se intervencijska vozila prebijala po avtocesti med nepravilno razvrščenimi in stoječimi vozili, pretekla pred gasilskim vozilom in v polni opremi, pri več kot 25 stopinjah temperature zraka, pozivala voznike, naj se umaknejo na stran in tudi na roke umikala vozila, da sta lahko prispela na kraj prometne nesreče.

Na pobudo enega izmed njiju, Anžeta Albrehta, je pred leti zaživela Facebook stran "Ustvarimo reševalni pas na avtocestah", kjer s fotografijami in video materialom tako dobrih kot slabih praks doma in v tujini opozarja na pravilno ravnanje in razvrščanje. Kasneje je bil ustanovljen tudi Zavod Reševalni pas, ki skrbi za ozaveščanje voznikov in voznic, kako pravilno ravnati ob prometnem zastoju na avtocestah. V sodelovanju z DARS-om Anže vsak mesec razdeli do 400 nalepk – Reši življenje, ki opozarjajo ostale udeležence v prometu na pravilno razvrstitev.
Danes ima to nalepko že več kot 40.000 vozil, med njimi 20 reševalnih služb in preko 120 gasilskih enot.

Vabijo vas, da se jim pridružite na dogodku  v soboto, 10. avgusta 2019, ob 8. uri, na počivališču Lom, v smeri proti Kopru. Uradno izjavo bodo podali od 10. uri.


Na dogodku bodo gasilci PGD Dolnji Logatec, NMP Logatec, NMP Postojna, predstavniki AVP-ja, DARS-a, AMZS, Policijske uprave Ljubljana,PPP Brdo Ljubljana (prometna policija), potnikom delili plastenke vode z napisom »Reši življenje!«, ob tem pa tudi ozaveščali, kako se pravilno razvrščati v primeru zastojev na avtocesti in zakaj je pravilno razvrščanje življenjskega pomena. Na dogodku bodo letos ponovno s svetlobno opozorilno tablo prikazali animacijo pravilnega razvrščanja.

Akcijo podpira Agencija za varnost prometa, ki bo delila praktične preventivne izdelke v sklopu akcije »Varno v poletje« in tujim voznikom delila knjižice »Safety on Slovenian Roads«.

Prav tako akcijo podpira DARS, ki je za ta namen zagotovil 10.000 plastenk vode z etiketo "Reši življenje!" ter dišave za vozila.

Fotogalerija