Evropski trg gospodarskih vozil cveti

Uradni rezultati združenja ACEA kažejo, da se prodaja gospodarskih vozil na evropskem tržišču povečuje in sicer že deveti mesec zapored.

Svetovna premiera – tovornjak prvič vozil sam

Podatki namreč kažejo, da je bilo v septembru v članicah Evropske unije prodanih 208.077 vozil, kar je 14,7 odstotka več kot v istem obdobju lani. V obdobju od januarja in do vključno septembra, pa je bilo prodanih 1.517.247 vozil, ker je 12,2 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Največ povpraševanja oziroma največ novih registracij je moč zaslediti v razredu največjih gospodarskih vozil (nad skupno maso 16 ton) in sicer ta znaša 20,6 odstotka. V nasprotju s tem, pa je najbolj zmanjšalo povpraševanje, s tem in novih registracij, v razredu lahkih gospodarskih vodil do 3,5 tone.

Za razliko od težkih gospodarskih vozil, pa zanimanje za avtobuse na slovenskem tržišču upada. V prvih devetih mesecih so jih registrirali le 116, kar predstavlja 22,1 odstotka manj, kot leto poprej. Skupno pa so v Evropski uniji prodali za več kot 18,2 odstotka več avtobusov kot leto poprej. Kot najbolj nakupa želen je Romunski trg, kjer so do septembra registrirali za kar 128,4 odstotka več avtobusov kot lani. S 1.823 vozili se je Romunija v sam zgornji vrh lestvice držav in sicer za Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Španijo in Italijo.