Električni LF

DAF Trucks predstavlja LF Electric – 19-tonski popolnoma električni tovornjak za urbano distribucijo. Z njim bo moč z enkratnim polnjenjem prevoziti do 280 kilometrov.

34-36uvodna
Kot dodatno možnost je novi DAF LF Electric na voljo tudi s 400 V električnim odgonom moči (e-PTO) za napajanje pomožne dodatne opreme.

Pri DAF-u nadaljujejo svojo električno ofenzivo. So eden izmed vodilnih evropskih proizvajalcev gospodarskih vozil, obenem pa tudi prvi proizvajalec, ki je popolnoma električni tovornjak ponudil za komercialno rabo. 

Vožnje po ustaljenih poteh

Električni motor modela LF Electric zagotavlja 250 kW nazivne moči (največja moč 370 kW) in nazivni navor 1.200 Nm (največ 3.700 Nm). Napaja se iz baterij, ki jih sestavlja litijev železov fosfat (LFP), njihova energijska kapaciteta pa znaša 282 kWh (od tega uporabnih 254 kWh). To zagotavlja modelu LF Electric doseg najmanj 280 izjemno tihih in ničemisijskih kilometrov, kar je več kot dovolj za potrebe mestne distribucije.

Baterije najnovejše generacije

DAF uporablja tako imenovane LFP baterije (litijev ferofosfat) na vseh popolnoma električnih vozilih. To so baterije najnovejše generacije, ki ne vsebujejo kobalta ali magnezija, vse v oziru trajnostnega razvoja. Poleg tega so bolj kompaktne, kar ima za posledico večjo gostoto energije na liter, kemična sestava akumulatorja pa zagotavlja najvišjo toplotno varnost. Baterije LFP imajo 6-letno garancijo, kar ponazarja DAF-ovo samozavest glede njihove zmogljivosti, zanesljivosti in trajnosti.

Počasno in hitro polnjenje

Posebnost novega DAF LF Electric je tudi kombinirani sistem polnjenja (CCS). Ta omogoča polnjenje tovornjaka prek običajnega električnega omrežja in je idealna izbira, ko se tovornjak ob koncu dneva vrne v domačo bazo. S počasnim polnjenjem (400 V AC, 22 kW, 3 faze) je možno baterijo v 6,5 ure od 20- do 80 odstotkov napolniti v 6,5 ure. Celotno polnjenje (od 0- do 100 odstotkov) traja do 12 ur. Če je na voljo posebna oprema, bo hitro polnjenje baterij (650 V DC, 150 kW) trajalo le 60 minut (od 20- do 80 odstotkov) ali 2 uri za celotno polnjenje.


Na voljo tudi z električnim odgonom moči 

Kot dodatno možnost je novi DAF LF Electric na voljo tudi s 400 V električnim odgonom moči (e-PTO) za napajanje pomožne dodatne opreme, kot je električna hladilna naprava ali elektrohidravlični žerjav. To odpravlja potrebo po namestitvi ločenega generatorja, obenem pa je to še dodaten korak k razvoju distribucijskega tovornjaka s popolnoma ničelnimi emisijami.

Dve medosni razdalji

LF Electric je sprva na voljo kot 19-tonska šasija, z medosno razdaljo dolžine 5,3 ali 5,85 metra. Tovornjak omogoča namestitev nadgradnje in največjo tovorno obremenitev do 11.700 kilogramov, kar zadostuje za večino mestnih distribucijskih aplikacij.

Fotogalerija