E-avtocesta podaljšana za sedem kilometrov

Tako imenovano električno avtocesto na A5 v Hessnu so podaljšali za sedem kilometrov. Na odseku med križiščem Langen-Mörfelden in Weiterstadt je sedaj na voljo približno dvanajst kilometrov testne steze z nadzemnimi vodi v smeri Darmstadta in pet kilometrov v smeri Frankfurta.

e-highway
e-highway | Foto: AM

Tovorna vozila z odjemniki toka lahko po e-avtocesti vozijo na elektriko in hkrati polnijo baterije. Prvi odsek električne avtoceste je bil dokončan konec leta 2018, maja 2019 pa je bil testni odsek predan v začetni dolžini pet kilometrov v obe smeri. Podaljšanje trase za nadaljnjih sedem kilometrov v južni smeri se je začelo leta 2022. Na testni trasi, ki je zdaj dolga 17 kilometrov, je trenutno vsak delovni dan na poti deset tovornih vozil. Vozila so hibridna tovorna vozila. 

Cilj projekta ELISA (elektrificiran, inovativen težki promet na avtocestah) je raziskati, kako bi lahko izgledal podnebno nevtralen težki promet zahvaljujoč tehnologiji nadzemnih vodov. Predpogoj za to je, da je za delovanje na voljo elektrika iz obnovljivih virov.