Dvajset let proizvodnje v Worthu

Tovarna Mercedes-Benz v Wörthu praznuje posebno obletnico - na tej lokaciji poteka proizvodnja vsestranskega Unimoga že dvajset let.

Mercedes-Benz Unimog
Mercedes-Benz Unimog | Foto: Daimler Truck

Potem ko so vozilo več let izdelovali v sestrski tovarni v Gaggenauu, se je proizvodnja univerzalnega stroja na motorni pogon leta 2002 preselila iz Gaggenaua v tovarno Wörth. Kot tako imenovani specialni tovornjak za posebej zahtevne naloge se Unimog od takrat proizvaja v največji tovarni za tovorna vozila Mercedes-Benz z visokim deležem ročne montaže, kar omogoča posebno visoko stopnjo fleksibilnosti v procesih.

Do danes je Unimog še vedno povezan z tovarno Gaggenau, kjer so ga izdelovali več kot 50 let. Portalne osi, menjalniki in številne druge komponente, specifične za Unimog, še vedno izdelujejo v Gaggenauu. Danes se v bližini nekdanjega proizvodnega obrata nahaja tudi muzej Unimog. Od začetka proizvodnje leta 1951 je več kot 370.000 Unimogov zapeljalo s proizvodnih trakov v tovarnah Gaggenau in Wörth.

Z vzponom na najvišji vulkan na svetu ima Unimog tudi svetovni višinski rekord za vozila na kolesih. Njegovo priljubljenost in zanesljivost potrjuje tudi izbor bralcev revije OFF ROAD: Unimog je bil letos že 18. zapored izbran za "terensko vozilo leta". 

Mercedes-Benz Unimog

O tovarni Mercedes-Benz Wörth

Največja tovarna tovornjakov Mercedes-Benz Trucks je bila ustanovljena v Wörthu am Rhein leta 1963 in proizvaja tovornjake Mercedes-Benz Actros, Arocs in Atego. Tu poleg Unimoga izdelujejo tudi posebna tovorna vozila Mercedes-Benz Econic in Zetros. Leta 2021 je stekla serijska proizvodnja baterijsko električnega eActrosa; drugi serijski e-tovornjak Mercedes-Benz eEconic je sledil leta 2022. Tovarna Mercedes-Benz Wörth je s približno 10.000 zaposlenimi drugi največji delodajalec v deželi Porenje-Pfalško.