Dva nova avtobusa

Iveco Bus je na minulem sejmu Busworld v Bruslju med drugim predstavil posodobljen model Crossway LE Elec z električnim pogonom ter E-Way H2 z gorivnimi celicami.

Iveco E-Way H2
Iveco E-Way H2 | Foto: Iveco Bus

Linijski avtobus z nizkopodnim vstopom Crossway LE Elec v 12 in 13-metrski izvedbi ponuja 44 oziroma 48 potniških sedežev. Centralni elektromotor razvije 310 kilovatov (3.000 Nm navora), se napaja iz litijevih NMC baterij. Na voljo je s petimi, šestimi ali sedmimi baterijskimi paketi skupne kapacitete od 346 do 485 kWh, kar mu omogoča avtonomijo okoli štiristo kilometrov. Poleg novih pogonskih rešitev je avtobus prejel tudi posodobljen sprednji del z novimi žarometi, ki jih poznamo iz Ivecovega tovornega programa.

Iveco Crossway LE Elec

E-Way H2

Druga pomembna novost pa je mestni avtobus E-Way H2, ta je nastal v sodelovanju s Hyundaijem, ki je prispeval gorivne celice. Enota z gorivnimi celicami je vgrajena v zadku, na strehi pa so štirje rezervoarji z vodikom. Za pogon skrbi Siemensov elektromotor ELFA 3 s 310 kilovati največje moči. Pogonskemu sklopu je dodan en baterijski paket kapacitete 69 kWh, ki služi kot podaljševalnik dosega in prispeva k manjši porabi vodika - avtonomija z enim polnjenjem rezervoarjev znaša okoli 450 kilometrov. Nizkopodni 12-metrski mestni avtobus lahko sprejme do 115 potnikov.

Iveco E-Way H2

Fotogalerija