Državno prvenstvo v upravljanju dvigal zaključeno

V Ljutomeru na sedežu podjetja Arko d.o.o. je potekalo državno prvenstvo v upravljanju dvigal World Crane Championship. Deset najboljših upravljalcev iz vse Slovenije se je pomerilo na posebnem poligonu, kjer so morali v kar najkrajšem času premagati 8 različnih ovir in narediti čim manj napak.

World Crane Championship
.

Najbolje izmed vseh tekmovalcev se je izkazal Peter Rac, iz podjetja Mergas d.o.o. iz Murske Sobote, ki je dosegel izjemen čas 2 minuti in 50 sekund. Drugo mesto je osvojil Andrej Škodnik s časom 3 minute in 13 sekund (tudi iz podjetja Megras d.o.o.), na tretje mesto pa se je uvrstil Boris Fele iz Elektro Celje, ki je nalogo opravil v 3 minutah in sekundah. Kot tekmovalno dvigalo so uporabili Hiab X HiPro 232 E-6, ki velja za eno najbolj naprednih dvigal na svetu. Dvigalo je bilo montirano na vozilo Man TGS 26-460 6x4 BL.

Zmagovalec je poleg laskavega naslova Državni prvak v upravljanju dvigal prejel tudi denarno nagrado. Poleg tega pa se je uvrstil tudi na svetovno prvenstvo World Crane Championship, ki ga organizira družba Hiab in bo 22. in 23. septembra na sejmu IAA v Hannovru. 

Organizator tekmovanja, podjetje Arko d.o.o. je dogodek združil s hišnim sejmom in ob tej priložnosti pripravil tudi druge zanimivosti. Posebej atraktiven je bil prikaz dela in zmogljivosti oprtnega viličarja Moffett. Šofer je na progi prikazal, da praktično ni terena, ki ga ta viličar ne bi zmogel.

Na dogodku si je bilo mogoče prvič v Sloveniji ogledati in na simulatorju tudi preizkusiti sistem Hivision, imenovan tudi gozdarski »playstation«. Gre za upravljanje dvigala iz kabine kamiona preko zunanje kamere in očal Oculus. Novost prinaša velike prednosti kar se tiče varnosti in udobja, saj je voznik v zavetju kabine zaščiten pred vremenom in delovnimi poškodbami. Ker odpade zunanja kabina, je večja tudi nosilnost vozila, kar pomeni več tovora. Svoj prispevek seveda doda tudi veselje nad tehnološkim napredkom. Za inovativno novost se je odločilo podjetje Slemenšek d.o.o. 


Fotogalerija