Drugemu tiru dobrih 109 milijonov evrov sredstev

»Na razpisu IPE Blending 2017 smo bili zelo uspešni, Slovenija je dobila dobrih 109 mio evrov ali natančneje 109.026.725 evrov za izgradnjo sedmih predorov,« je izpostavil državni sekretar Jure Leben, ko je danes komentiral rezultate razpisa, ki jih je objavila Evropska komisija.

Oddana vloga za evropska sredstva za drugi tir

Na drugem tiru je skupaj 20,5 km predorov, z blending razpisom je Slovenija pridobila nepovratna evropska sredstva za izgradnjo 16,7 km predorov s servisnimi cevmi. Gre torej za sofinanciranje gradnje velikega dela drugega tira med Divačo in Koprom, je še dejal Jure Leben.

Poudaril, da je bila Slovenija na razpisu za nepovratna evropska sredstva zelo uspešna in to že drugič. Junija smo na razpisu IPE 2016 dobili 44,3 mio nepovratnih evropskih sredstev za pripravljalna dela. Evropska komisija nam je s tem, ko nam je že drugič dodelila nepovratna evropska sredstva v enem letu, pokazala, da je to ključen projekt za Slovenijo, Luko Koper, in kot je danes dejala komisarka v Bruslju, tudi pomemben projekt za EU.

Cilj je zagotoviti 250 mio evrov nepovratnih evropskih sredstev

»Naš cilj je, da projektu drugi tir zagotovimo 250 mio evrov nepovratnih evropskih sredstev. Naši rezultati na EU razpisih kažejo, da smo na zelo dobri poti, da cilj tudi dosežejo,« je dejal državni sekretar. Tako je načrtovano črpanje sredstev iz Evropskega kohezijskega za izgradnjo osmega tunela in dveh viaduktov v višini 80 mio evrov. Napovedal je, da bomo s projektom drugi tir kandidirali tudi na drugih ustreznih razpisih Evropske komisije.

Metod Dragonja, generalni direktor 2TDK, je ocenil, da smo »s takšnim rezultatom dosegli potrditev pravilnosti in zrelosti projekta«. Opozoril je, da je potrebno sedaj počakati na odločitev Vrhovnega sodišča, da bi začeli z naslednjo fazo projekta. Kajti šele odločitvi Vrhovnega sodišča bo sledila uveljavitev zakona o drugem tiru. »Začela se je delati gospodarska škoda, če se bo še naprej zavlačevalo z uveljavitvijo zakona o drugem tiru,« je poudaril.

V nadaljevanju je državni sekretar Jure Leben dejal, da je vlada danes sprejela sklep o ustanovitvi projektnega sveta za civilni nadzor nad izvajanjem projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper. S tem je izpolnila dano obljubo civilni javnosti in se še dodatno zavezala, da bo poskrbela, da bo investicija izpeljana transparentno in gospodarno.