DPD tudi v letu 2021 beleži rekordne rezultate

DPDgroup je objavila rekordne letne rezultate s 14-odstotnim povečanjem prihodka, z več kot 2 milijardama paketov, poslanih po vsem svetu, in prvič v svoji zgodovini z dobičkom iz poslovanja v višini več kot milijardo evrov.

DPD
DPD | Foto: DPD

V kolikor se nam je zdelo leto 2020 rekordno, nas je leto 2021 še dodatno presenetilo in še naprej smo podirali svoje rekorde rasti. V okolju, na katerega še vedno vpliva globalna zdravstvena kriza, ki je prispevala k močni dinamiki rasti e-trgovine, je GeoPost / DPDgroup odigrala svojo vlogo pri podpori okrevanja gospodarske aktivnosti po vsem svetu in v letu 2021 dosegla močne operativne in finančne rezultate. Podjetje je utrdilo svoj razvoj v ključnih segmentih in nadaljevalo z mednarodno širitvijo, pri čemer je:

  • ustvarilo 14,7 milijona € prihodkov, kar je 14,8 % več kot v rekordnem letu 2020,
  • realiziralo dobiček iz poslovanja v višini več kot milijardo evrov, kar je 25-odstotno povečanje glede na leto 2020,
  • po vsem svetu dostavilo 2,1 milijardi paketov, kar je 8,4 milijona paketov na dan,
  • in podrlo dnevni rekord dostavljenih paketov na Cyber Monday v novembru 2021 (+2 % v primerjavi z letom 2020), ko je bilo v enem dnevu dostavljenih 12,2 milijona paketov.

DPD v Sloveniji sledi trendom skupine in dosega zavidljive rezultate

DPD v Sloveniji spremlja in sledi rasti poslovanja v DPDgroup in je tudi v letu 2021 dosegel odlične rezultate. Gledano na celotno leto 2021 se je volumen paketov, kakor tudi prihodek, v primerjavi z rekordnim letom 2020, povečal za 13 %. Če pogledamo samo volumen paketov v domačem prometu beležijo 18 % rast, kar so zagotovo zavidljivi rezultati.

Na svetovnem, a tudi na slovenskem trgu še vedno opažamo velik premik pri dostavi paketov končnim uporabnikom (B2C). Raziskava skupine ocenjuje, da je v Evropi trenutno okoli 146 milijonov rednih e-kupcev, kar zagotovo vpliva na premike v dostavi in na rast poslovanja. V okviru DPDgroup se je obseg B2C na trgu kurirske, hitre in paketne industrije (trg CEP) med letoma 2019 in 2020 povečal za 37,3 %, kar pomeni 38 % povečanje prihodkov. V Sloveniji je DPD v letu 2021, v primerjavi z letom 2020, skupno dosegel 18-odstotno rast B2C paketov, delež B2C paketov v skupnem obsegu pa je bil okoli 70-odstoten. 

»Rezultati DPDgroup, doseženi v letu 2021, so resnično impresivni. Prihodki skupine so se v dveh letih povečali za več kot 60 %, dobiček iz poslovanja pa se je več kot podvojil. Ta odličen rezultat omogoča vsakodnevna prizadevanja vsakega člana naše ekipe, ki jo sestavlja kar 120.000 strokovnjakov za dostavo.« je povedal Igor Jakovljević, regionalni izvršni direktor DPD Slovenija in DPD Croatia.

Vlaganje v infrastrukturo

Tudi v letu 2021 je DPD v Sloveniji nadaljeval z vlaganjem v infrastrukturo, s čimer so svoje omrežje še dodatno nadgradili in ga naredili še bolj fleksibilnega. Depo v Novem Mestu so preselili na novo lokacijo in tako še povečali logistične zmogljivosti, odprli pa so tudi prvi City depo pri nas, ki sledi ciljem trajnostne mestne dostave, to je čim bolj se približati prejemnikom in pošiljateljem paketov ter tako zmanjšati izpuste CO2.

»Povečane količine paketov in povpraševanje trga je mogoče zadovoljiti le s stalnim vlaganjem v infrastrukturo, avtomatizacijo in nove tehnologije, ki omogočajo hitrejše procese in manj ročnega dela,« je še dodal Igor Jakovljević. Zato bodo tudi v tem letu nadaljevali z načrti širjenja infrastrukturne mreže. 

Fokus na enostavno uporabniško izkušnjo (CX)

V okviru inovacijskih trendov v storitvah dostave paketov in v okviru rasti e-trgovine je vse večji fokus na zadovoljevanje potreb in želj končnih uporabnikov. Temu se prilagajajo tudi v DPD Slovenija. Končnim uporabnikom želijo zagotoviti edinstveno izkušnjo dostave paketov, tako da jim omogočajo enostavno spremembo datuma in naslova dostave ter različne alternativne možnosti za prevzem paketov.

Celotno preteklo leto je bilo v znamenju razvoja in implementacije novih storitev ter izboljšanja uporabniške izkušnje. Prejemnikom paketov so v DPD olajšali dostavo in prevzem paketov z implementacijo chatbota Inja na svojo spletno stran, zagonom popolnoma nove myDPD aplikacije za končne uporabnike in širitvijo mreže Pickup prevzemnih točk, na katere je mogoče paket preusmeriti in ga prevzeti, ko prejemniku to najbolj odgovarja. Danes je mogoče najti več kot 70.000 Pickup prevzemnih točk in paketomatov v 31 državah po vsem svetu, po Sloveniji pa imamo 672 Pickup prevzemnih točk in 288 Pickup station – paketomatov.