Donirali milijon evrov za pomoč žrtvam potresa

Proizvajalec gospodarskih vozil zagotavlja denar za zaloge pomoči, vozila za nujne primere, prevoze in drugo podporo – različne dejavnosti v Turčiji in zunaj nje.

MAN
MAN donacija Turčiji | Foto: MAN Truck & Bus

MAN Truck & Bus donira milijon evrov kot nujno pomoč žrtvam potresov v Turčiji in Siriji. Nekaj denarja bo namenjenega neposredno za materialne dobrine in njihov prevoz z avtobusi, tovornjaki in kombiji, namenjen pa bo tudi večjim humanitarnim organizacijam, ki zagotavljajo humanitarno pomoč na območju nesreče. Med njimi je MAN-ova donacija petih gasilskih vozil za uporabo na potresnem območju. Proizvajalec gospodarskih vozil daje to donacijo poleg pomoči skupine Volkswagen, ki prav tako donira milijon evrov v imenu svojih znamk za nujno pomoč v Turčiji in Siriji.

Po dosedanjih podatkih potres ni neposredno prizadel zaposlenih v MAN-u, so pa njihovi številni sorodniki in prijatelji s potresnih območij. Natančneje, zaposleni v Turčiji so na dan katastrofe začeli zbiralno akcijo za žrtve potresa, prvi transport pa je krenil naslednje jutro z zimsko obleko, odejami, obutvijo, higienskimi pripomočki, hrano in vodo. MAN Turčija je poslal številna vozila, ki so doslej s potresnega območja v Ankaro pripeljala več sto sorodnikov zaposlenih pri MAN. Seveda pa je prevoz namenjen tudi drugim ljudjem, ki želijo zapustiti regijo.

MAN je v sodelovanju s Turško civilno zaščito začel akcijo zbiranja donacij – v zelo kratkem času je bilo zbranih veliko število blaga za pomoč, ki so ga prepeljali na MAN-ovem tovornjaku. Drugo vozilo je bilo uporabljeno za prevoz hrane v vas, ki je bila še posebej prizadeta. Denarne donacije, ki so jih samoiniciativno zbrali zaposleni pri MAN-u v Ankari, so medtem predali humanitarni organizaciji AHBAP. MAN-ovo turško prodajno podjetje, ki ima prav tako sedež v Ankari, je prepeljalo pomoč na območje potresa z avtobusom in MAN TGE v sodelovanju z organizacijo za nadzor nesreč – obe vozili sta bili uporabljeni tudi za prevoz ljudi v Ankaro na poti nazaj.

Medtem pa številne druge podružnice MAN kažejo veliko pripravljenost pomagati tudi zunaj Turčije. Nekateri se ponujajo kot vozniki za morebitne prevoze pomoči, drugi podpirajo lokalne pobude v svoji regiji. Tako kot na začetku ukrajinske vojne je bila na sedežu MAN v Münchnu ustanovljena koordinacijska pisarna za vse dejavnosti. Ta urad prevzema obstoječe stike s humanitarnimi organizacijami in bo usmerjal pobude s strani podružnic in servisov. Podjetje pa je prav tako sprožilo tudi osrednji poziv za donacije zaposlenim.