Deset let logistične znanosti

Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru je z današnjo slovesnostjo obeležila 10 let, odkar je leta 2005 pričela z izvajanjem pedagoškega in znanstveno-raziskovalnega dela na področju logistike.

Deset let logistične znanosti

Leta 2002 so Univerze v Mariboru, Mestna občina Celje in Občina Krško podpisale Pismo o nameri, s katerim sta se občini obvezali, da bosta zagotovili finančne, infrastrukturne, kadrovske in statusno-organizacije pogoje za ustanovitev in delovanje fakultete. Leta 2005 pa je fakulteta odprla vrata prvi generaciji študentov na vseh 3. bolonjskih stopnjah.

V desetih letih delovanja se lahko pohvalijo z mednarodno akreditiranimi študijskimi programi in kurikulum, ki odraža sodobna logistična znanja. Logistika se je tako v Sloveniji kot tujini, tudi zahvaljujoč znanstveno-raziskovalnemu delu fakultete, uveljavila kot znanstvena disciplina aplikativne narave.

Današnji slavnostni govorci na prireditvi so bili minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič, župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, izvršni direktor logistike v Mercatorju in predavatelj na fakulteti dr. Marko Cedilnik, doktorski študent fakultete Toni Avžner, prorektor Univerze v Mariboru prof. dr. Marko Jesenšek in dekan Fakultete za logistiko izr. prof. dr. Bojan Rosi. Vsi so se strinjali, da ima slovenska logistika še veliko potencialov, ki jih lahko le s skupnimi napori dosežemo.

Minister Gašperšič je v svojem govoru med drugim dejal: »da država lahko in tudi bo pomagala pri prepoznavanju potenciala transportne logistike, črpanju evropskih sredstev in pri gradnji prometne infrastrukture, potrebne za somodalne tehnologije transporta. Pri tej nalogi pomembno vlogo igra prav Fakulteta za logistiko in nadaljeval, da se veseli spremljanja dosežkov fakultete tudi v prihodnje in predvsem napredka slovenske logistike, ki jo lahko dosežemo le v sodelovanju vseh deležnikov, v nenehnem dialogu in skupnem ustvarjanju pogojev razvoja.«

Ob tem je dekan fakultete Bojan Rosi obljubil, da bodo na fakulteti še naprej ustvarjali nova logistična znanja in predvsem skrbeli, da bodo njihovi študenti kompetentni in celoviti logistiki, ki bodo posedovali logistična znanja, bodo družbeno odgovorni, radovedni in ustvarjalni.

Fotogalerija