Da, tudi to so lahko posledice vožnje pod vplivom alkohola

Slovenci še vedno prepogosto podcenjujemo vpliv alkohola na naše sposobnosti. Dokler se ne pokažejo že vidni in vedenjski znaki močne alkoholiziranosti, kot na primer zanašanje, dvojni vid, zapletanje v govoru ipd., smo prepričani, da lahko sodelujemo v prometu. A že en kozarec alkohola je preveč, da smo na cesti odveč!

Da, tudi to so lahko posledice vožnje pod vplivom alkohola
Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, kar zmanjša naše sposobnosti za vožnjo in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah.

Agencija za varnost prometa (AVP) voznike skozi celo leto opozarja na tveganost vožnje pod vplivom alkohola, novembra in decembra pa bodo še posebej intenzivirali svoje aktivnosti in organizirali številne preventivne dogodke, delavnice in strokovne mize. V tem času bo s strani Policije in občinskih redarstev potekal tudi poostren nadzor.

Ne podcenjujte učinkov alkohola na vaše sposobnosti
Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, kar zmanjša naše sposobnosti za vožnjo in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah. Značilno je samoprecenjevanje in občutek poguma pri obvladovanju situacij, kot tudi negativno doživljanje, ki se lahko stopnjuje do resnih in globljih čustvenih težav kot so depresivnost, jeza in agresivnost. 

0,5 promila kar 4-krat poveča verjetnost za prometno nesrečo s smrtjo
Približno vsaka enajsta prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja, pri nesrečah s smrtnim izidom pa skoraj vsaka tretja. Rezultati letošnje znanstvene raziskave so pokazali, da je verjetnost, da se voznik osebnega avtomobila z več kot 0,5 promila alkohola v krvi smrtno ponesreči ali hudo poškoduje, kar štirikrat večja kot pri treznem vozniku.

Črna statistika vas hitro strezni
V letu 2017 se je pripetilo 1.528 prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, od tega je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč umrlo 32 udeležencev, 140 je bilo huje telesno poškodovanih, 630 pa lažje telesno poškodovanih. Letos pa se je do konca septembra na slovenskih cestah zgodilo 1.078 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 14 oseb, 583 pa se jih je poškodovalo. 

Bolj kot kazni se bojte posledic
Zakonsko je za običajne voznike kategorije B dovoljena stopnja alkohola 0,5 promila alkohola, za voznike začetnike, poklicne voznike, učitelje vožnje in nekatere druge pa velja popolna treznost (0,0 alkohola). Toda na Agenciji za varnost prometa so prepričani, da je potrebno zaostriti ukrepe na področju prisotnosti alkohola v prometu, in sicer, da bi bila vožnja pod vplivom alkohola obravnavana kot kaznivo dejanje. Trenutna zakonodaja to resda navaja kot kaznivo dejanje, vendar šele takrat, ko pride do ogrožanja. A takrat je že prepozno. 

Vsaka kazen je zanemarljiva v primerjavi s posledicami prometne nesreče v kateri ste vzeli življenje sebi ali komu drugemu.

VIR:AGENCIJA ZA VARNOST PROMETA