Citypark bogatejši za 10 sodobnih polnilnih postaj za električne avtomobile

V ljubljanskem Cityparku so v uporabo predali 10 sodobnih polnilnih postaj za električna vozila.

andrej-ropret-center-manager-cityparka-foto-robert-krumpak
Andrej Ropret, center manager Cityparka.

»Izredno sem ponosen, da se tudi v teh manj gotovih časih vsa naša SES-ova nakupovalna središča v Sloveniji razvijajo, rastejo in pišejo pozitivne zgodbe. Današnje odprtje novih električnih polnilnic v Cityparku je zagotovo ena od njih. Vesel sem, da ima Citypark novih 10 polnilnih mest za električne avtomobile in da smo to razširili po vseh naših SES-ovih nakupovalnih središčih v Sloveniji. Mislim, da so naša nakupovalna središča edina v državi, ki imajo vsaj 10 polnilnih mest, s tem pa vzpostavljamo in oblikujemo nove trende na tem področju,« je na odprtju sodobnih polnilnih postaj za električna vozila poudaril Toni Pugelj, direktor SES Slovenija. Družba namreč v zadnjih letih daje velik poudarek okoljski ozaveščenosti.

Center manager največjega nakupovalnega središča v Sloveniji Citypark Andrej Ropret je ob tem dodal še, da so tako njihovi obiskovalci kot tudi zaposleni zelo okoljsko ozaveščeni. »Zavedamo se pomembnosti učinkovite rabe energije. Prav zaradi tega smo se odločili za nov korak, za postavitev novih sodobnih e-polnilnic. Skupno bodo lahko tako sedaj naši obiskovalci svoje jeklene konjičke polnilni na kar desetih e-polnilnicah,« je opisal. Obiskovalci bodo lahko odslej vozila polnili v 1. nadstropju Cityparkove parkirne hiše.

Polnilnice je postavilo podjetje Elektro Ljubljana, v katerem so veseli, da e-mobilnost prihaja tudi v nakupovalna središča. Njihov predsednik uprave mag. Andrej Ribič je ob tem dodal: »V Elektru Ljubljana že več kot deset let upravljamo največjo mrežo polnilnic za električna vozila Gremo na elektriko in s tem aktivno uresničujemo svojo zavezo za nizkoogljično prihodnost. Veseli smo, da se v mrežo 350 polnilnih mest vključuje tudi Citypark in upamo, da se bodo kmalu pridružila tudi druga nakupovalna središča v Sloveniji. Prav elektrifikacija prometa je namreč pogoj za razogljičenje družbe. Za ogljično nevtralnost do leta 2050 bo treba elektrificirati praktično ves osebni promet. Zato bomo morali postaviti še veliko polnilnic, tako SES kot mi, in zadovoljni smo, da smo s tem projektom postavili model sodelovanja, ki ga bomo uporabljali tudi v prihodnje.« Pugelj je izpostavil, da je bilo podjetje Elektro Ljubljana odličen partner v projektu in da se jim zato še posebej zahvaljuje.

Toni Pugelj, direktor SES Slovenija (foto Robert Krumpak).

S tem ko družba SES že vrsto let namenja velik poudarek okoljski ozaveščenosti, daje svoj doprinos k varstvu okolja in narave. »V vseh naših petih SES-ovih nakupovalnih središčih v Sloveniji si prizadevamo, da bomo imeli v prihodnje še več polnilnic za električna vozila. Zavedamo se, da bo prihodnost zelena in da bo vse večji delež slovenskih voznikov prisegal na električna vozila. To so seveda tudi svetovni trendi, ki jih v naših nakupovalnih središčih vseskozi spremljamo in med prvimi vnašamo tudi v naše sodobne centre. Tudi sami želimo v prihodnjih letih krojiti brezogljično prihodnost in čisto okolje za prihodnje generacije,« je poudaril Pugelj.

Ropret je še navedel, da bodo v Cityparku v bližnji prihodnosti postavili dodatna parkirna mesta za kolesa. Obiskovalcem je sicer že zdaj na voljo sistem izposoje koles BicikeLJ. Prav tako je v pritličju Cityparkove parkirne hiše pet parkirnih mest, ki so namenjena uporabnikom storitve Avant2go. Obiskovalci si tako lahko izposodijo in/ali vrnejo avtomobil. Storitev poteka preko mobilne aplikacije.

Mag. Andrej Ribič, predsednik uprave Elektra Ljubljana (foto Robert Krumpak).

»Ko potegnemo črto pod vsem omenjenim, je dejstvo, da dajemo v Cityparku našim obiskovalcem možnost, da nas obiščejo s kolesom, z električnim avtomobilom ali pa z javnim prevozom oz. mestnim avtobusom. S trajnostno mobilnostjo pomembno vplivamo tudi na zniževanje ogljičnega odtisa. Z zeleno mobilnostjo bomo v Cityparku nenehno nadaljevali tudi v prihodnje,« je še orisal center manager Cityparka.

Mag. Andrej Ribič, predsednik uprave Elektra Ljubljana, Andrej Ropret, center manager Cityparka, in Toni Pugelj, direktor SES Slovenija (foto Robert Krumpak).

V družbi SES Slovenija prihodnost nakupovalnih središč vidijo v večnamenskih lokacijah, ki ne združujejo le nakupovanja, temveč tudi doživetje kulinarike, preživljanje prostega časa, kulturo itd. To še posebej velja za lokacije znotraj mesta. »Vsa naša nakupovalna središča so postavljena v mestna središča, s tem pa je omogočen obiskovalcem dostop tudi z drugimi prevoznimi sredstvi, kot so kolesa, javni avtobusi, skiroji, obiskovalci pa se lahko v naša središča podajo tudi peš. Z omenjenim želim povedati, da tudi v tej meri skrbimo za trajnostno mobilnost. Na ta način prispevamo k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov in čistejšemu zraku v mestih. SES-ovi centri smo e-aktivni in bomo k temu strmeli tudi v prihodnosti,« je še poudaril direktor SES Slovenija.