Cilj do leta 2030 doseči podnebno nevtralnost

Gebrüder Weiss si je kot sodoben ponudnik logističnih storitev s svojo trajnostno strategijo GWcares zastavil cilj postopoma znižati ogljični odtis podjetja na ničlo: logistični objekti v lasti podjetja naj bi bili do leta 2030 podnebno nevtralni.

Gebrüder Weiss
Gebrüder Weiss | Foto: Gebrüder Weiss

Na ta način se podjetje sooča s svojo odgovornostjo in prispeva k doseganju globalnih podnebnih ciljev. V ta namen podjetje Gebrüder Weiss natančno preverja emisije CO₂ na vseh 180 lokacijah. Trenutno količino emisij CO₂ in porabo energije na lokacijah je podjetje objavilo v svojem najnovejšem Trajnostnem poročilu. Te emisije naj bi postopoma zmanjševali - za deset odstotkov na leto.

V trajnostnem poročilu so opisani tudi pomembni ukrepi na poti k podnebni nevtralnosti: na primer sodobni logistični objekti, ki izkoriščajo vse možnosti za varčevanje z energijo in še naprej zmanjšujejo odvisnost od omejenih virov. Pri tem ima pomembno vlogo namestitev fotovoltaičnih (FV) sistemov na strehah logističnih terminalov. Podjetje Gebrüder Weiss ima že 18 takšnih sistemov. Skupaj proizvedejo več kot 4.600 megavatnih ur električne energije na leto in trenutno pokrivajo 18 odstotkov porabe električne energije v celotni skupini. Ta delež naj bi se z nadaljnjo širitvijo fotovoltaičnih sistemov vsako leto povečal za 15 odstotkov. Za preverjanje učinkovitosti vseh ukrepov je družba Gebrüder Weiss na svojih lokacijah v Evropi namestila sistem za spremljanje porabe energije, v prihodnjih letih pa ga bo uporabljala tudi po vsem svetu.

Naložbe v alternativne pogonske sisteme

Poleg tega podjetje Gebrüder Weiss povečuje delež alternativnih pogonskih sistemov pri prevozu težkega tovora in razvija rešitve z nizkimi emisijami za “dostave v zadnjem kilometru”. Na širšem območju Dunaja se za lokalni prevoz uporablja električni tovornjak, dostave končnim strankam v Avstriji pa se izvajajo z električnimi kombiji. Poleg tega od januarja 2021, v Švici redno obratuje eden prvih tovornjakov na vodik (H2) na svetu. V Nemčiji je za leto 2023 načrtovana uvedba še petih H2tovornjakov. Tudi v Avstriji si Gebrüder Weiss skupaj s partnerji in konkurenti prizadeva za uvedbo tovornjakov na gorivne celice. Do leta 2025 namerava podjetje v alternativne pogonske sisteme vložiti približno deset milijonov evrov.