Cejski sejem bo ponovno navduševal

Od 18. do 21. maja v Celju štirje strokovni sejmi Avto in vzdrževanje, Moto boom, Gospodarska vozila in Logistika - Testne vožnje na poligonu in v prometu, prikazi in prave dirke.

Sejemsko dogajanje na štirih sejmih bo razstavno in programsko bogato

Družba Celjski sejem od 18. do 21. maja 2017 pripravlja štiri strokovne avto-moto-logistične sejme, med katerimi dva v letu 2017 praznujeta okrogla jubileja. Na 20. sejmu Avto in vzdrževanje, 10. sejmu Gospodarska vozila, 12. sejmu Moto boom in na novo zasnovanem sejmu učinkovitih logističnih rešitev Logistika si bo mogoče ogledati ponudbo približno 400 najboljših svetovnih blagovnih znamk na tem področju, ki jih bo predstavilo skoraj 140 direktnih razstavljavcev. Sejemsko dogajanje bo poleg zadnjih novosti na vsebinsko povezanih področjih ponudilo še obilo strokovnega in adrenalinskega dogajanja.

V Celjskem sejmu so ponosni na tradicijo svojih strokovnih sejmov, ki jo prepoznavajo tako obiskovalci kot tudi zvesti razstavljavci na minulih sejmih. V preteklosti so sejmi potekali v parnih letih. »V letu 2014, ko so sejmi nazadnje potekali, pa smo se odločili prisluhniti željam naših razstavljavcev, da jih prestavimo  v neparna leta. S tem se izognemo vodilnima svetovnima sejmoma s tega področja (IAA Hannover, Automechanika Frankfurt), ki sta otežila predstavitev novosti na naših sejmih,« je na današnji novinarski konferenci pojasnil mag. Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem d.d.

Strokovna javnost sejme že težko pričakuje, saj bo lahko druženje v Celju izkoristila za spoznavanje zadnjih novosti ter razpravo o aktualnih temah. Za splošne obiskovalce pa bodo v Celjskem sejmu poskrbeli z atraktivnim programom. Infrastruktura celjskega sejmišča namreč poleg kakovostnih sejemskih dvoran in zadostnega števila parkirnih mest v neposredni bližini obsega tudi obsežne zunanje razstavne površine. Te omogočajo številne spremljajoče aktivnosti, ki jih javnost na takih sejmih pričakuje.

»Sejemsko dogajanje na štirih sejmih bo razstavno in programsko bogato. Ne le zato, ker smo običajni dvoletni ciklus priprave sejmov nekoliko prestavili, kar je omogočilo več časa za razvoj novosti, temveč zato, ker smo se vsi, ki sooblikujemo sejemsko dogajanje, maksimalno potrudili, da na sejmišču predstavimo zadnje dosežke in trende vsebinsko povezanih panog,« poudarja Otorepec.

Testne vožnje in dirke na Off-Road Showu

Off-Road Show Celjski sejem pripravlja v sodelovanju z 22-kratnim državnim prvakom Sašom Kragljem in njegovo Motokros Akademijo. Na poligonu se bodo predstavili motokrosisti in enduro kros vozniki. Poligon bo posebej prilagojen za vsako panogo, tako ne bo manjkalo adrenalinskih pasti. Obiskovalcem sejmov pa se bodo predstavili tudi najmlajši zasvojenci tega adrenalinskega športa, ki bodo popestrili dogajanje in pokazali svoje spretnosti, napoveduje Sašo Kragelj. Na današnji novinarski konferenci je Kragelj tudi razkril, da bo Off-Road Show v nedeljo obiskal njegov prijatelj, eden najbolj znanih slovenskih brkačev, smučar prostega sloga Filip Flisar.

Prva dva sejemska dneva, v četrtek in petek, bodo vozniki trenirali in se tako pripravljali na tekmovalni vikend. V soboto in nedeljo pa se bodo pomerili kdo bo najboljši, saj bodo domov odnesli mikavne nagrade. Potekalo bo tudi tekmovanje Super Pole, kjer bodo vozniki posamezno odpeljali samo en krog in bo zmagovalec najhitrejši.

Off-Road Show pa ne bo namenjen le ljubiteljem motociklov, saj se bo mogoče po delu adrenalinske steze popeljati s terenskimi vozili. Obiskovalci se bodo lahko testno po stezi popeljali z različnimi terenskimi vozili razstavljavcev in tako v živo preizkusili, kako se vozila obnašajo na zahtevnem terenu. Obiskovalci si bodo lahko ogledali še prikaze, kako se na zahtevnih terenih obnašajo vozila Slovenske vojske.

Demonstracije in testne vožnje v prometu

Na sejmih se bo mogoče udeležiti tudi testnih voženj z lahkimi gospodarskimi vozili, ki jih bodo obiskovalci popeljali iz sejmišča na ceste okoli sejmišča. V prometu bo mogoče stestirati tudi motorje Harley-Davidson, ki jih bo mogoče prvič v takem obsegu spoznati na sejmu Moto boom. Slednji poleg bogate razstavne ponudbe prinaša še prikaze in predstavitve opreme za večjo vidnost in varnost motoristov v cestnem prometu, ki jih bo vse štiri sejemske dneve izvajala Zveza moto klubov Slovenije. Predstavila bo tudi delovanje zveze in moto klubov Slovenije ter kulturo motorističnega sveta in subkulturo na bikerski sceni.  V petek si bo mogoče na Moto boomu ogledati še praktični prikaz prve pomoči ponesrečenemu motoristu.

Veliko pozornosti bodo zagotovo deležni bleščeči predelani motorji na Custom Showu, med katerimi bodo zadnji dan razglasili najlepšega (letos tudi po izboru publike). Že v soboto pa bo v okviru Custom Showa izbrana miss hoste sejma Moto boom. Gost Custom Showa bo Moto zveza Srbije, ki bo na sejmu predstavila predelane motorje svojih članov.

Na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji predelanih avtomobilov. Društvo GaS Tuning Team, ki združuje ljubitelje dodatno opremljenih vozil oz. ljubitelje hobija poznanega pod imenom avto tuning/styling, bo na sejmišče pripeljalo povsem nov dirkalnik lanskega prvaka Adria Drift Series, Uroša Berdajsa, BMW M3 E92 ambasadorja serije Luke Marka Grošlja ter atraktivno Ford Sierro najvišje uvrščenega Slovenca na prvi letošnji dirki, Matjaža Podborška. Poleg tega bodo pripeljali še dva atraktivno predelana avta iz »styling« scene ter postavili progo za RC Drift v merilu 1:10. V času sejemskega dogajanje se bodo z radijsko vodeni modeli avtomobilov prirejeni za vožnjo »na pošrek«, lahko preizkusili tudi obiskovalci, v soboto pa se obeta prava dirka, ki bo štela tudi za prvenstvo serije Adria Drift, sporočajo iz društva.

Na razstavnem prostoru GLS Slovenia v okviru sejma Logistika bo obiskovalce pričakal mini poligon za vožnjo mini GLS dostavnikov na daljinsko upravljanje. Obiskovalci bodo lahko GLS dostavnik odpeljali po poti GLS paketov: od pobiranja paketov v skladišču spletne trgovine, preko GLS sortirnega centra in lokalnega GLS skladišča pa do potrošnikovega doma, v GLS Paketomat in v GLS Paketno trgovino. Najboljši vozniki si bodo lahko privozili tudi praktično nagrado. V atriju sejmišča pa bo vse štiri dni predstavitev delovanja sistema za samodejni izklop smernikov za motorje – Smart Turn System. Porsche Slovenija bo prikazal preizkus asistenčnih sistemov Trailer Assist (parkiranje s prikolico) in Side protect z vozilom Crafter, Summit motors Ljubljana pa Fordove sisteme za pomoč vozniku. Za dvig adrenalina v atriju pa bo v petek in nedeljo poskrbel še Stunt Show Jureta Križmana.

Strokovna svetovanja in aktualni posveti

Sekcija avtoserviserjev OZS, dolgoletni pomembni partner in sooblikovalec najstarejšega med štimi sejmi Avto in vzdrževanje, bo na sejmišču izvajala svetovanja in pomoč za svoje člane (pravno, računovodsko, davčno svetovanje …), pripravili bodo različne delavnice (na razstavnem prostoru sekcije se bo izmenjalo več različnih vozil na električni pogon in proizvajalci bodo predstavljali, kaj je pomembno pri vzdrževanja takega vozila), predstavili bodo novo spletno stran sekcije ter pripravili aktualno okroglo mizo o vplivu popravil vozil na varnost v cestnem prometu.

Sekcija avtoserviserjev spada med bolj aktivne sekcije v okviru zbornice in kljub prostovoljnemu članstvu še vedno združuje okoli 80 % subjektov s področja vzdrževanja in popravil motornih vozil in sorodnih dejavnosti oz. kot jo opredeljujemo na kratko »avtoservisiranje« bodisi osebnih, gospodarskih ali enoslednih motornih vozil. Iz sekcije sporočajo, da bodo na sejem povabili vse, ki v slovenskem prostoru delujejo v panogi vzdrževanje in popravila motornih vozil.

Medijski partner sejmov Gospodarska vozila in Logistika, revija Transport & Logistika, bo kot lastnica blagovne znamke skupaj s soorganizatorjem revijo Mehanik in voznik prvi dan sejemskega dogajanja na celjskem sejmišču razglasila Slovensko gospodarsko vozilo leta 2017. Glasovanje je potekalo v štirih kategorijah (tovornjak leta, dostavnik leta, pick-up leta in avtobus leta).

Strokovnjaki Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru pa prvi sejemski dan z domačimi in tujimi strokovnjaki pripravljajo še strokovni posvet o logistiki prihodnosti. Med drugim bo govora ali je električni avto tehnologija sedanjosti, tehnologija prihodnosti ali marketinška farsa, pa tudi kakšni so v obdobju digitalizacije izzivi industrije na tem področju. Prva dva sejemska dneva bodo tematska predavanja s področja logistike pripravili še razstavljavci na sejmu Logistika.

Od četrtka do nedelje med 9. in 18. uro

Štiri strokovne sejme je mogoče obiskati od 18. do 21. maja od 9. do 18. ure. Odrasli bodo za dnevno vstopnico odšteli 8,00 EUR, učenci, dijaki, študenti pa 5,00 EUR. Vsak obiskovalec sejmišča prejme brezplačno sejemski katalog-vodnik s kontaktnimi podatki in opisi ponudbe razstavljavcev, načrtom sejmišča in programom. V Celjskem sejmu obiskovalce vabijo, da si dnevni program dogajanja, obsežnejši opis ponudbe razstavljavcev in druge koristne informacije za obisk sejmov ogledajo na njihovi spletni strani www.ce-sejem.si.