Če boste kupovali več e-vinjet hkrati, potem preberite to!

Večina uporabnikov slovenskih avtocest in hitrih cest uporablja letne vinjete. Vsi tisti, ki imajo letno vinjeto za leto 2021, jo lahko uporabljajo do vključno 31. januarja 2022, po tem datumu pa morajo imeti za vožnjo po avtocestah in hitrih cestah ustrezno elektronsko vinjeto oziroma e-vinjeto. V nadaljevanju najdete nekaj priporočil DARS-a, tudi za kupce večjega števila e-vinjet.

e-vinjeta-1

Najhitrejši in najpreprostejši nakup e-vinjet lahko uporabniki opravijo v spletni trgovini (https://evinjeta.dars.si), še posebej v primeru, ko želijo hkrati kupiti večje število e-vinjet.

Če e-vinjete naroča kot pravna oseba, je potrebna registracija, saj bo le tako lahko prejela račun v skladu z Zakonom o DDV.

Večjim kupcem DARS priporoča, da e-vinjete naročijo več kot štiri delovne dni pred začetkom veljavnosti, da bodo imeli dovolj časa tudi za vse interne postopke, ki jih morajo upoštevati v svojih podjetjih oziroma organizacijah pri plačilih.

E-vinjete je možno plačati s plačilnimi in kreditnimi karticami ali Paypalom, v tem primeru so e-vinjete veljavne takoj. Plačati pa jih je možno tudi na podlagi ponudbe, v tem primeru je treba e-vinjete naročiti in plačati najmanj štiri delovne dni pred začetkom veljavnosti. Za naročilo po ponudbi se mora kupec obvezno registrirati v spletni trgovini. V enem nakupu je možno kupiti oziroma naročiti največ 500 e-vinjet. Če jih potrebujete več, je treba izvesti več nakupov oziroma izdelati več ponudb.

POMEMBNO

Pri nakupu e-vinjet po ponudbi, morate posebej paziti, da:

  1. Navedete pravilen sklic
    Pri plačilu e-vinjet z nakazilom na bančni račun na podlagi izdelane ponudbe je obvezna navedba pravilnega sklica, saj se e-vinjete po plačilu samodejno kreirajo samo v tem primeru. V primeru napačnega sklica ali nakazila brez sklica obstaja možnost, da plačila ne bo možno pravočasno ročno povezati in se e-vinjete ne bodo kreirale.
  2. Nakažete točen znesek
    Vrednost nakazila se mora popolnoma ujemati z zneskom na ponudbi. Če boste nakazali več ali manj, se e-vinjete ne bodo kreirale. Če si izdelate več ponudb, je treba plačati vsako posebej – ne seštevajte vrednosti ponudb in jih ne plačujte z enkratnim nakazilom.
  3. Plačate pravočasno
    Nakazilo na podlagi izdelane ponudbe mora biti izvedeno najpozneje do datuma, ki je naveden na ponudbi, v nasprotnem primeru bo plačilo prepozno in se naročene e-vinjete ne bodo kreirale.

V vseh primerih, ko se e-vinjete ne bodo kreirale, bo DARS kupcu sredstva vrnil na njegov bančni račun.

Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na klicni center DARS (01 518 8 350 ali evinjeta@dars.si).