Aretirali avtoprevoznika, ki naj bi voznike silil v kršitev pravil

Prevoznik, ki je poklical policijo, da bi aretirala enega od njegovih nekdanjih zaposlenih, se sedaj sam sooča s kazensko ovadbo. Organi pregona so razkrili, da je večkrat uporabil grožnje z znižanjem plač, da bi s tem dva bosanska voznika prisilil, v kršitev zakonodaje.

Voznik tovornega vozila je s predrto pnevmatiko vozil po avtocesti še vsaj 10 km

Po poročanju avstrijskega ORF, naj bi lanskega novembra 54-letni lastnik prevozniškega podjetja poklical policijo in prijavil, da nekdanji uslužbenec brez dovoljenja vozi njegov tovornjak. Prevoznik je policistom povedal, da je bil voznik tovornjaka dan prej odpuščen. Policija je izsledila tovornjak in se pogovorila s 26-letnim voznikom iz Bosne in Hercegovine. Ko so voznika tovornjaka zaslišali glede obtožb je ta pojasnil, da ga je delodajalec od avgusta 2021 večkrat nagovarjal ali silil v kršitev zakonodaje. Med drugim naj bi mu ukazal vožnjo brez svoje tahografske kartice in celo nedovoljen izstop z avtoceste, da bi se s tem izognil plačilu cestnine.

Grozil z znižanjem plač

Prav tako naj bi prevoznik grozil z drastičnim znižanjem plače, če ne bo upošteval ukazov. Potem, ko je voznik zavrnil nadaljnje nezakonite vožnje in je želel prazen tovornjak odpeljati nazaj v Slovenijo, so ga v telefonskem pogovoru odpustili. Da bi oblastem dokazal, da govori resnico, je 26-letni bosanski voznik policiji predal glasovna in SMS sporočila, ki jih je prejel od svojega šefa. Po pregledu dokazov omenjenega voznika, je policija nato opravila informativni pogovor z drugim voznikom tovornjaka, ki je delal za isto prevozniško podjetje. 60-letni voznik, prav tako iz Bosne in Hercegovine, je izjavil, da je šef podjetja z njim ravnal popolnoma enako.

Prevoznik je v tem času izginil in se izognil vsem poskusom policije, da bi ga pripeljala na zaslišanje. Pred dnevi pa so ga policisti avtocestne policije Hartberg le našli, ko je s svojim tovornjakom opravljal transport. Slovenski prevoznik je obtožbe zanikal, policija pa ga je ovadila lokalnim organom pregona. Policija domneva, da so na njegova dejanja vplivali naraščajoči stroški prevozov in finančna nestabilnost v njegovem podjetju. Zaradi prekrškov sta bila ovadena tudi dva njegova zaposlena.