500 milijonov za dekarbonizacijo

Evropska investicijska banka bo financirala Iveco Group N.V. z do 500 milijoni evrov za razogljičenje prometnega sektorja.

Iveco modelsko leto 2024
Iveco modelsko leto 2024 | Foto: Iveco

Posojilo v višini 450 milijonov evrov, podpisano v Torinu, predstavlja prvo tranšo od skupno 500 milijonov evrov, ki jih je odobril upravni odbor EIB. Posojilo z osemletnim amortizacijskim profilom bo v celoti črpano v kratkem. Viri, ki jih je dala na voljo EIB, bodo skupini Iveco omogočili razvoj inovativnih tehnologij in arhitektur na področju električnega pogona. Skupina Iveco bo prav tako povečala učinkovitost, varnost, udobje vožnje in produktivnost z nadaljnjim razvojem rešitev za avtonomno vožnjo, digitalizacijo in povezljivost vozil. Naložbe EIB ne bodo prispevale le k izboljšanju električnih vozil in vozil na gorivne celice, temveč tudi k znižanju proizvodnih stroškov in obratovalnih stroškov izdelkov in storitev, kar bo omogočilo širši prodor teh novih tehnologij na trg v korist vseh uporabnikov.

Iveco tovarna Torino

Naložbe bodo izvedene do konca leta 2025, predvsem v Italiji – natančneje v tovarnah Iveco Group Torino in Foggia – pa tudi v Nemčiji, Franciji, Španiji, na Češkem in v Švici.