45 novih avtobusov za linijski promet

Arriva je danes prevzela 45 novih linijskih avtobusov Mercedes-Benz Intouro za linijski prevoz potnikov. Pri nakupu gre za največjo investicijo v medkrajevni avtobusni potniški promet v Sloveniji do sedaj in največji enkratni nakup avtobusov.

Arriva Mercedes-Benz Intouro
Arriva Mercedes-Benz Intouro | Foto: Boštjan Paušer

Gre za najnovejšo generacijo Mercedesovih linijskih avtobusov, ki se lahko pohvalijo z najsodobnejšimi Euro 6e motorji, so do okolja še prijaznejši od predhodnikov, prav tako so tudi emisije, ki jih ti avtobusi spuščajo v zrak, bistveno nižje od starejših dizelskih avtobusov. So tudi tišji in udobnejši za vožnjo, kar je blagodejno tako za potnike kot bližnje prebivalce. Za dodatno varnost so avtobusi opremljeni s sistemom za nadzor stabilnosti vozila ESP in novim elektronskim in zavornim sistemom B2E in EBS4+, ki poskrbita za hitrejši prenosi signalov in s tem krajšo zavorno pot.


Avtobusi so opremljeni z udobnimi potniškimi sedeži, klimatsko napravo z aktivnim filtrom s protivirusno funkcijo za zmanjšanje tveganja za okužbo in z Mercedesovim avtomatiziranim menjalnikom PowerShift z osmimi prestavami. Potnikom je v notranjosti na voljo tudi Wi-Fi omrežje z brezplačnim dostopom do interneta.


Od 45 avtobusov jih je deset krajše izvedbe dolžine 10,7 metra (model Intouro K), ostali pa so 12,1 metrski. Arriva Slovenija je avtobuse razdelila med svojimi poslovnimi enotami po vsej Sloveniji.


Na uradnem prevzemu novih avtobusov so bili prisotni:

  • gospod Bo Karlsson, direktor skupine Arriva Slovenija,
  • gospa mag. Alenka Bratušek, državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo in
  • gospod Rasto Oderlap, direktor družbe Autocommerce d.o.o.  


Fotogalerija