15.000 evrov tistim, ki se odpovedo tovornjakom z motorji Euro 5

Nemška vlada je predstavila del programa, ki vključuje več ukrepov za oživitev gospodarstva. Serija rešitev naj bi pomagala prevoznim in logističnim podjetjem. Med drugim naj bi zagotovili subvencije v višini 15.000 EUR tistim, ki tovornjake z Euro 5 motorji zamenjajo s tovornjaki z motorji Euro 6.

19c0316014
Program zagotavlja ukrepe za podporo podjetjem v sektorju cestnega prometa in logistike.

Ta program zagotavlja tudi ukrepe za podporo podjetjem v sektorju cestnega prometa in logistike. Torej, podjetja, ki se bodo »odrekla« tovornjakom, ki izpolnjujejo okoljsko normo Euro 5 in jih nadomestila s tovornjaki z normo Euro 6, bodo dobila subvencijo v višini 15.000 evrov. Za menjavo tovornjakov z normo Euro 3 z normo Euro 4 bo subvencija znašala 10.000 EUR.

Dodatna točka predstavljenega programa vključuje tudi namembo, da bo Nemčija Evropski komisiji predlagala sprejetje programa za obnovo voznih parkov prevoznikov za obdobje 2020/21. S tem naj bi zagotovili vrsto bonusov za tistim podjetjem, ki bodo vlagala v vozila, ki manj onesnažujejo okolje. Nemčija je pripravljena na nacionalni ravni nameniti v proračun 130 milijard evrov za izvajanje ukrepov za podporo malim in srednje velikim podjetjem na vseh področjih.

Kar zadeva prometno panogo, obstaja na nacionalni ravni tudi več podpornih programov za nakup avtobusov in tovornjakov, ki jih poganjajo alternativna goriva.