13. izbor za slovensko Gospodarsko vozilo leta 2018

DAF XF/CF, Ford Custom, Mercedes-Benz razred X in MAN Lion's Coach so slovenska gospodarska vozila leta 2018.

gvl

Uredništvi revij Transport & Logistika ter Mehanik in voznik sta na zaključni slovesnosti v okviru Transport Showa 2018 v Ljubljani že trinajstič razglasili zmagovalce izbora za slovensko Gospodarsko vozilo leta.
Tudi letos so se vozila pomerila v štirih kategorijah: tovornjak leta, dostavnik leta, poltovornjak leta in avtobus leta. V prvem delu izbora so kandidatom glasove prisodili bralci obeh revij z elektronskim glasovanjem in poštnimi glasovnicami, glasov je bilo skupno 3.750, v drugem delu pa je morala svoje mnenje povedati še novinarska žirija, ki je kandidate za zmagovalce ocenjevala po različnih kriterijih.

Tudi letos je bila zaradi konkurenčnosti vozil v vseh štirih kategorijah odločitev težka, pri nekaterih kandidatih so na koncu odločale le podrobnosti. Na seznamu zmagovalcev izbora z več kot desetletjem tradicije pa so se predhodnikom iz prejšnjih let po obeh krogih glasovanja letos pridružili:

Slovenski tovornjak leta 2018 – DAF XF/CF
Slovenski dostavnik leta 2018 – Ford Custom
Slovenski avtobus leta 2018 – MAN Lion's Coach
Slovenski poltovornjak leta 2018 – Mercedes-Benz razred X

Slovenski tovornjak leta - DAF XF/CF
DAF z modeloma XF/CF nakazuje, v katero smer se nagiba razvoj. Z inovativnimi pogonskimi sklopi, ki so osnovani na optimiziranih motorjih MX- 11 in MX-13, ter z najnovejšimi 12-stopenjskimi avtomatiziranimi menjalniki ZF Traxon in zadnjimi osmi lastne proizvodnje zagotavlja izboljšane vozne lastnosti, učinkovitejšo porabo goriva in tekoče pretikanje med prestavami. Za naziv sta se potegovala še Scania XT in Iveco Stralis X-Way.

Slovenski dostavnik leta - Ford Custom 

Ford Custom si je v prejšnji generaciji že utrdil ugled na trgu in Fordu zagotovil pomemben zagon pri osvajanju tržnih deležev v ponudbi lahkih gospodarskih vozil. V najnovejši izdaji ima še več dodatnih adutov za osvajanje kupcev, vključno s pestro ponudbo sodobnih, gospodarnih in okolju prijaznih motorjev ter napredno opremo, namenjeno zagotavljanju višje ravni varnosti pa tudi udobja med vožnjo. Za naziv sta se potegovala tudi Iveco Daily Blue Power in Renault Kangoo Z.E. 33.

Slovenski avtobus leta - MAN Lion's Coach
Novi MAN Lion's Coach je rezultat konstruktorskega dela, ki jasno razdvaja potniški in voznikov prostor, prtljažni prostor in motorni sklop, obenem pa je privlačnega videza in enostaven za vzdrževanje. Na voljo je v štirih različnih dolžinah z dvema ali tremi osmi, sprejme pa lahko do 63 potnikov. Prtljažni prostor meri od 11,7 do 14,3 m3. Delovanje motorja Euro 6 je optimizirano, prav tako je močnejši in odzivnejši. Za naziv sta se potegovala tudi Iveco Crossway LE Natural Power in Mercedes-Benz Tourismo RHD.

Slovenski poltovornjak leta - Mercedes-Benz, razred X
Mercedes-Benz z razredom X vstopa v za znamko ne povsem tradicionalen razred. Kljub deljeni tehnološki osnovi, ki prihaja od proizvajalca z dolgoletno tradicijo izdelovanja poltovornjakov, je novinec s prepoznavno trikrako zvezdo zelo drugačen in povsem uglašen s pričakovanji kupcev Mercedes-Benzovih modelov.


Fotogalerija