Nova Grand California

Znamka Volkswagen Gospodarska vozila bo kot svetovno premiero na Caravan Salonu v Düsseldorfu (od 24. avgusta do 2. septembra) predstavila model Grand California. Povsem na novo razviti avtodom so izdelali na osnovi najsodobnejšega Crafterja. Z Grand Californio bo znamka Volkswagen Gospodarska vozila v svoj program avtodomov vključila šestmetrski model s kopalniško nišo.

Nova Grand California
California, izpeljana iz Transporterja T3, ki so jo prvič predstavili leta 1988, je z več kot 160.000 prodanimi primerki najuspešnejši avtodom na svetu.

Za Grand Californio bo vzporedno z velikim spalnim delom v zadku mogoče naročiti tudi nadstropno ležišče za otroke. Novi avtodom bodo začeli prodajati spomladi 2019.

California, izpeljana iz Transporterja T3, ki so jo prvič predstavili leta 1988,  je z več kot 160.000 prodanimi primerki najuspešnejši avtodom na svetu. 30-letne izkušnje, ki so jih pridobili s tem legendarnim kamperjem, so pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila izkoristili za to, da so novo Grand Californio zasnovali na tehnični platformi Crafterja. Odslej bosta obe seriji Californie v ponudbi vzporedno. 

Sveža in pregledna notranjost


Sveža in pregledna notranjost s pametno premišljenimi detajlnimi rešitvami je v skladu s tistimi lastnostmi, ki so že Californii zagotovile prodajni uspeh. Ves dekor omar je v Grand Californii zasnovan v beli barvi. Takšen barvni koncept ustvarja svetlo, prostorno ozračje, za kar skrbijo tudi poklopna okna na zadku in ob straneh ter veliki strešni okni nad dvojno posteljo v zadku in bivalnim delom. Vsa poklopna okna so opremljena z dvodelnimi pliseji (komarnik in zastor). Nov je koncept zatemnitve vozniške kabine.

V serijski opremi so kuhinja in prostorna kopalniška niša (840 x 800 mm) ter zunanja luč nad drsnimi vrati. In ko boste našli idealen kraj za dopust, vam bo življenje polepšal prav tako serijski priključek za zunanjo prho (z nastavljivo temperaturo vode) na zadnjem delu vozila. Električno pomična stopnica ob drsnih  vratih omogoča lažje vstopanje in izstopanje. Dvodelni komarnik v drsnih vratih je ravno tako vključen v serijsko opremo.

Bogato odmerjena oprema

Inovacija v ponudbi opreme je opcijsko upravljanje zvočnikov v bivalnem delu prek Bluetootha. Tako lahko neodvisno od infotainment sistema glasbo poslušate s pametnega telefona, tablice ali prenosnika. Grand California je opremljena z vrtljivima sprednjima sedežema, v bivalnem delu pa ima dvosedežno klop. Družine z majhnimi otroki bodo vesele pritrdišč ISOFIX in TopTether na zadnji sedežni klopi, ki omogočajo varno namestitev otroških sedežev. Za veliko jedilno mizo je dovolj prostora za štiri osebe. Oprema kuhinje vključuje izvlečni 70-litrski hladilnik z zamrzovalnim predalom (dosegljiv tudi od zunaj skozi drsna vrata), plinski štedilnik z dvema gorilnikoma, pomivalno korito ter različne izvlečne in poklopne predale.


V primerjavi s Californio T6 je bistvena pridobitev Grand Californie kopalniška niša. V kopalnici so poleg stranišča in prhe med drugim še poklopni umivalnik, police s fiksiranjem potrebščin za prhanje, omarica z integriranim držalom za toaletni papir (zagotavlja zaščito pred škropljenjem), držala za brisače in strešna odprtina za odzračevanje. Grand California ima 110-litrski rezervoar za svežo vodo. Zaman boste iskali stikalo za luč – serijska osvetlitev se namreč avtomatsko vključi prek javljalnika gibanja.

Dodatno so na voljo še: poleg dvojne postelje tudi nadstropno ležišče, nad katerim je integrirano panoramsko strešno okno, dodatna stropna klimatska naprava v zadku, markiza, nosilec za kolesa za na zadek ter miza in stoli za kampiranje (pospravljeni v krilnih vratih). Serijsko plinsko ogrevanje je opcijsko mogoče razširiti na kombinirani ogrevalni sistem (plin/dizel). V ponudbo bodo  vključeni tudi strešni solarni sistem ter satelitska antena (za TV-sprejem) in LTE dostopna točka za WiFi (usmerjevalnik).

Poleg tega bodo za Grand Californio na voljo asistenčni, komfortni in infotain­ment sistemi, ki so sicer v ponudbi za model Crafter. Od asistenčnih sistemov velja med drugim omeniti sistem za nadzor prometa (Front Assist) z mestno funkcijo zaviranja v sili, asistenco za ohranjanje smeri (Lane Assist), asistenco za menjavo voznega pasu (Blind Spot Sensor), asistenco za odparkiranje (Rear Traffic Alert), senzorsko zaščito bočne strani, parkirni sistem s krmilno avto­matiko (Park Assist), tempomat z ACC (avtomatsko uravnavanje razdalje) in kamero za vzvratno vožnjo (Rear View).

Na voljo tudi kot 4MOTION

Avtodomi, kot je Grand California, potujejo po vsem svetu. Zato so pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila za novi model v ponudbo vključili tudi štiri­kolesni pogon (4MOTION). Nova visoka streha bivalnika ima aerodinamično zasnovo, ki naj bi prispevala k temu, da bi bilo čim manj negativnih vplivov na porabo. Po Californii T6 je povzet tudi koncept dvobarvnega lakiranja. V ponudbi univerzalnih lakov so candy bela, zrcalno srebrna in indijevo siva barva. Pri dvobarvnem lakiranju so na voljo kombinacije zrcalno srebrna/indijevo siva, candy bela/češnjevo rdeča, candy bela/temno oceansko modra in candy bela/mojave bež kovinska.


Več podrobnosti o pričetku prodaje in maloprodajnih cenah modela Grand California bo znamka Volkswagen Gospodarska vozila razkrila na Caravan Salonu v Düsseldorfu, ki bo potekal med 24. avgustom in 2. septembrom 2018.

Fotogalerija