Sledenje tovornih vozil in prikolic

Ste se kdaj spraševali, kje se nahajajo vaša vozila in tovor, koliko goriva na leto porabite za njih. Na vsa ta vprašanja vam pomaga odgovoriti telematski sistem podjetja CVS Mobile.

CVS

O sledenju je bilo napisanega že veliko, tudi v naši reviji. Naj omenimo samo, da s sledenjem natančno vemo, kje se nahajajo naša vozila in tovor. Danes sledenje postaja tudi nekakšen standard za upravljanje našega voznega parka, saj nam omogoča, da v trenutku lahko določimo položaj naših vozil.

 

Sledenje voznega parka

Majhno sledilno GPS napravo serviserji vgradijo v vaše tovorno vozilo. GPS naprava se nato prek Bluetooth povezave samodejno poveže s potovalnim računalnikom, ki ga serviserji namestijo na vidno mesto v vozilu, da je ta dostopen vozniku. GPS naprava omogoča pridobivanje podatkov s pomočjo satelita o trenutni lokaciji vozila, hitrosti, lokaciji točenja goriva itd. Potovalni računalnik, ki je opremljen z zaslonom občutljivim na dotik,  pa zagotavlja pisno komunikacijo z disponentom. Vozniku omogoča prejemanje delovnih nalogov iz pisarne, mesto nakladanja in razkladanja tovora, referenčne številke itd. Ima tudi funkcijo slikanja CMR tovornega lista na razkladu. Voznik sliko CMR-ja pošlje neposredno v podjetje, takoj ko je razložil tovor in je CMR tovorni list pravilno napisan ter podpisan, računovodstvo pa lahko CMR takoj knjiži. Poleg tega lahko voznik fotografira in posreduje tudi poškodbe tovora ali vozila.

 

Sledenje prikolice

Lociranju prikolice je namenjena samostojna GPS sledilna naprava, ki ima lastno napajanje za prikolice, pri katerih ni napajanja (cerada). Za identifikacijo skrbi senzor, ki poleg identifikacije prikolice lahko sporoči tudi informacije o odklopu in priklopu prikolice ter čas odklopa in priklopa prikolice. Rešitev je primerna za vse, ki večkrat menjajo prikolice. Sledilna naprava se namesti v prikolico in je ločena od vozila.

 

Nadzor poraba goriva s senzorjem goriva

Ta rešitev omogoča celovit nadzor točenj in porabe goriva. Pred namestitvijo senzorja nivoja goriva se iz tovornjaka izčrpa vso gorivo, v vsak rezervoar goriva pa se namesti nov senzor, ki se po namestitvi priklopi na računalnik in skalibrira (umeri). Senzor je mogoče vgraditi tudi v delovne stroje, gradbeno mehanizacijo itd. Meritve senzorjev naj bi bile zelo natančne, z minimalnim odstopanjem od dejanske vrednosti. Senzor pošilja podatke o gorivu tudi takrat, ko je motor ugasnjen. Če pride do nenadnega upadanja goriva (na primer zaradi kraje), vam sistem posreduje SMS sporočilo. Na upad vas opozori tudi spletna nadzorna aplikacija mobileWEB. Na zemljevidu si lahko ogledate vse lokacije, kjer ste točili gorivo na vaši poti. Prav tako je mogoče preveriti trenutno količino goriva ter podatke o dejanski porabi.

 

Ostale rešitve, ki jih nudijo

Poleg sledenja tovornih vozil in prikolic podjetje CVS mobile ponuja tudi druge rešitve:

-          Nadzor odpiranja vrat prikolice – senzor skrbi za varnost tovora. Če se vrata odprejo izven dovoljenih lokacij, je nadzornik o tem obveščen.

-          Nadzor tlaka v pnevmatikah – brezžični senzor je nameščen v platišče ob montaži gume, voznika in upravljavca vozil pa opozarja na prenizek tlak v pnevmatikah. S to rešitvijo se podaljša življenjska doba pnevmatike in zmanjša poraba goriva.

-          Nadzor temperature blaga v prikolici – prenosne brezžične senzorje je mogoče vstaviti kar v paleto med blago. Z njimi lahko spremljamo temperaturo hlajenega in zmrznjenega blaga. Če temperatura blaga preseže nastavljeno vrednost, nas sistem o tem takoj obvesti.

 

CVS mobile je na voljo tudi preko TimoComovega TCeMap®, na ta način lahko odobrite sledenje vaših vozil tudi drugim uporabnikom (strankam).

Fotogalerija