Kakšni so bodoči izzivi logistike?

Na skupščini Slovenskega logističnega združenja (SLZ), ki je bila pred kratkim, je bil ponovno za predsednika izvoljen Igor Žula, sicer direktor družbe 3 Projekt. Ob tej priložnosti smo se pogovorili z njim o delovanju logističnega združenja, njegovih načrtih in izzivih, pred katerimi je panoga.

Kakšni so bodoči izzivi logistike?

Združenje je v petih letih naredilo izjemno velike korake in se preoblikovalo v sodobno organizacijo. Kakšni so prihodnji načrti in strateški cilji SLZ?
Slovensko logistično združenje je zdaj v povsem drugačni kondiciji, kot je bilo pred petimi leti. Takrat je imelo dva člana, osrednji logistični dogodek je bil odpovedan, račun je bil prazen. Ključne strateške aktivnosti so bile usmerjene v vzpostavitev široke logistične skupnosti, ki bo povezovala ponudnike in uporabnike logističnih storitev, ob tem pa povečanje sodelovanja med gospodarstvom in fakultetami, konsolidacija logističnih dogodkov in izvedba enega mednarodno zanimivega logističnega dogodka na leto, popularizacija nagrade logist leta in povečanje pomena tega priznanja. V nadaljevanju pa vzpostavitev partnerskega odnosa z državo in pristojnimi institucijami ter okrepitev sodelovanja z mednarodnimi institucijami.

Kaj je letos najbolj aktualno v slovenski logistiki?
Tudi letos je najbolj aktualna tema drugi tir, za katerega upam, da se bodo naredili koraki naprej in da bo več transparentnosti. Hkrati pa smo dočakali tudi investicije v večje logistične in servisne objekte. Menim, da se je začelo premikati tudi na področjih tehnološke preobrazbe, saj so tako imenovane razvojne investicije in SRIP-i vendarle spodbudili več razmišljanja in povezovanja na področju digitalizacije in tehnološke modernizacije.

Več o izzivih logistike za v prihodnje, kako gospodarska rast vpliva na logistiko in kako v logistiki povečati dodano vrednost si preberite v aktualni številki revije Transport & Logistika, ki je že na voljo na prodajnih mestih, ali pa se nanjo naročite tukaj