Video: Mercedes-Benz Actros L

Razen posebnih serij predstavlja Actros L vrh tovorne ponudbe pri Mercedesu, saj nudi najvišjo raven udobja za voznika, ki je v skladu z ugledom trikrake zvezde iz Stuttgarta.

Mercedes-Benz Actros L
Mercedes-Benz Actros L | Foto: Anže Jereb

Pri snovanju modela so se osredotočili na udobje, varnost, povezljivost in majhne operativne stroške. Izvedba L je na voljo s tremi največjimi kabinami, vsemi širine 2,5 metra in z ravnim podom v notranjosti: StreamSpace, BigSpace in GigaSpace. Kabine imajo izboljšano zvočno in toplotno izolacijo, kar povečuje voznikovo udobje tako med vožnjo kot tudi v času počitkov.

Video Actros L


Nižje nameščen sedež

V Actrosu zadnje generacije se je sedelo dokaj visoko, zato so sedaj namestitev sedeža spremenili, tako da je ta štiri centimetre nižje, s čimer ima voznik več možnosti nastavljanja in prilagajanja svojim željam. Voznikovo udobje povečujejo še številni detajli, od novih sedežnih prevlek, ter notranjih oblog vrat, do udobne vzmetnice, ki ji je dodan 4,5-centimetrski nadvložek za še več udobja. Spremenjena je še zadnja stena kabine ter dodane številne drobne praktične rešitve, ki sicer pri drugih izvedbah sodijo na seznam doplačilne opreme. 


V času pomanjkanja voznikov naj bi med drugim tudi tovornjaki z bogatejšo opremo za voznikovo večje udobje pripomogli prevoznikom pri iskanju in ohranjanju kakovostnega kadra. V primeru testnega Actrosa L, ki je bil v izvedbi SoloStar, je udobja v  kabini še več – namesto klasičnega sopotniškega sedeža je vgrajen udoben fotelj, ki se izkaže predvsem v času počitkov, saj ima voznik veliko prostora za noge. GigaSpace – največja kabina v ponudbi pa ponuja do 2,13 metra stojne višine na ravnem podu ter prostorne shranjevalne predale nad vetrobranskim steklom.


Opazno bolj odziven

Po kratki vožnji spomladi v Nemčiji smo Actrosa z novim motorjem tokrat prvič lahko preizkusili tudi v Sloveniji. Že takoj po speljevanju je opazna izboljšana odzivnost avtomatiziranega menjalnika PowerShift Advanced, to pa se še dodatno potrdi pri vožnji skozi rondoje. V prejšnjih različicah se je znalo zgoditi, da se je menjalnik za hip izgubil pri izbiri ustrezne prestave, sedaj pa tega več ni – voznik lahko zato dosti bolj tekoče, udobno in tudi varno prepelje krožišča. 


Prav tako lahko potrdimo, da je zvočna izolacija Actrosa L boljša, kot smo je bili vajeni v drugih modelih. V kabino se prenaša opazno manj hrupa, predvsem s strani motorja, saj je pod kabine bolje izoliran. Potrdimo lahko, da je aktivni vozniški asistent ADA2 postal še bolj natančen, in lepo sledi ter ohranja tovornjak znotraj voznega pasu.


Žal tokrat nismo mogli opraviti klasičnega testa z meritvami porabe, saj je bila tovornjaku pripeta aerodinamična polprikolica Schmitz ExoFlex, ki naj bi poskrbela za do petodstotni prihranek pri porabi goriva, prav tako pa ta tudi ni bila obremenjena do skupne mase štiridesetih ton, pri kateri sicer opravljamo naše teste – zato številka okoli petindvajsetice ni merodajna in primerljiva z drugimi. 


S skupkom novosti je Actros tako dobro pripravljen za prihodnji dve leti, preden bo, po pričakovanjih, na trg prišla nova kabina, s katero Nemci že opravljajo testne vožnje, njene predstavitve pa bomo verjetno deležni čez dobro leto dni.

Novosti na področju varnostne opreme

Razvoj varnostnih sistemov se pri Mercedesu nikoli ne konča, zato ne preseneča, da so pri tovornjakih in avtobusih že vrsto let vodilni na tem področju. Tokrat so še izboljšali dva svoja sistema, oba pa sta na voljo za doplačilo. Asistenca pri desnem zavijanju Sideguard Assist lahko sedaj tudi samodejno zavira, če je hitrost vožnje manjša od 20 km/h, in se voznik na opozorila, da se na njegovem desnem boku nahaja kolesar, vozilo ali kakšna druga fiksna ovira, ne odzove.


Drugo generacijo je prejel tudi aktivni voznikov pomočnik (Active Drive Assist – ADA2), ki omogoča delno avtonomno vožnjo, če so za to izpolnjeni pogoji. Ta sedaj nudi zaustavitev v sili, če je voznik neaktiven in se ne odzove na opozorila, da naj prevzame krmilo. Sistem vključi varnostne utripalke, ustavi tovornjak ob robu ceste, aktivira elektronsko parkirno zavoro ter odklene vrata, da bi omogočil reševalcem dostop do voznika, če je imel ta zdravstvene težave.


Fotogalerija