Dan šoferjev in avtomehanikov Slovenije

V Sloveniji je registriranih preko 35.000 poklicnih voznikov

Image
šoferji

 

 V Sloveniji je registriranih preko 35.000 poklicnih voznikov in okoli 7500 avtomehanikov, katerim je posvečen 13. julij kot dan šoferjev in avtomehanikov. Datum je bil izbran po koncu 2. svetovne vojne, ko so na ta dan leta 1943 motorizirane enote osvobodile Žužemberk.

13. julija 1943 so prve motorizirane enote, in sicer več kamionov in tankov štaba 4. slovenske narodnoosvobodilne udarne brigade Ljuba Šercerja s sodelovanjem 1., 2., 3. in 4. brigade, vdrle v središče Žužemberka. V bitki, ki je trajala od zgodnjih jutranjih ur do poznega večera, je bil Žužemberk osvobojen.

Padlim v tej bitki je posvečen spomenik nad Žužemberkom. Delegacija Zveze združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije vsako leto na ta dan položi k spomeniku venec.

Vesel praznik vam želimo tudi pri reviji Transport

Sorodne vsebine

DAF

Miran Pavicic DAF-ov tehnik leta

24. april 2018 Tekmovanje za naziv DAF European Technician of the Year 2018 je potekalo v DAF Trucks centru v Eindhovnu, kjer je 18 ...

Dacia Duster

Gorski reševalci zaupajo Dusterjem

23. april 2018 Dacia, ena od najhitreje rastočih avtomobilskih znamk v Evropi, se je s svojo vrednoto zanesljivosti v vseh razmerah ...