Na pot se odpravite z veliko mero strpnosti

Ob začetku počitnic in pred glavno turistično sezono se zastojem in povečanemu prometu na slovenskih cestah ni mogoče povsem izogniti. Povečan promet pričakujemo skozi celotno poletno sezono, najbolj obremenjene bodo ceste od severa proti jugu. Že tradicionalno največ gneče pričakujemo ob petkih popoldan in sobotah dopoldan, ko se večina odpravi proti turističnim krajem, ob nedeljah popoldan pa je največ prometa v nasprotni smeri. Voznikom priporočamo, da se izognete prometnim konicam in se na pot odpravite z veliko mero strpnosti.

Zastoji

Povečan promet in vedno večja obremenjenost naših avtocest botrujeta tudi vedno bolj dotrajanim avtocestam, ki jih je treba vzdrževati in obnavljati. Ugodni vremenski pogoji, daljši dnevi in manjša obremenjenost cest z dnevnimi uporabniki v poletnih mesecih so glavni razlogi, da je ta letni čas kljub manjši pretočnosti prometa še vedno najidealnejši za opravljanje nujnih del. Trudimo se, da promet, kjer je to možno, ob delih poteka po dveh prometnih pasovih v vsako smer vožnje, s čimer zagotavljamo boljšo pretočnost. K zmanjšanju zastojev lahko veliko pripomorete tudi vozniki, zato ob zaporah upoštevajte varnostno razdaljo in signalizacijo pred zaporo.  

Vsem, ki se boste v prihajajočih dneh in tednih odpravili na pot, svetujemo veliko mero strpnosti ter vam v nadaljevanju podajamo nekaj koristnih napotkov in podatkov o tem, kje pričakujte največ zastojev.

Pričakovana mesta zastojev
Trenutno na slovenskih avtocestah potekata dve večji obnovitveni deli. Največjo zgostitev prometa lahko pričakujete na primorski avtocesti A1 pred zaporo med Uncem in Postojno tako v smeri Primorske kot v smeri notranjosti države. Promet v nekaj več kot 6-kilometrski zapori bo ves čas obnove do novembra potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Dela potekajo tudi na hitri cesti H4, med Ajdovščino in Vogrskim. Od junija do avgusta bo promet tam potekal dvosmerno, z enim prometnim pasom v vsako smer vožnje. 

Poleg obnovitvenih del na slovenskih avtocestah dnevno potekajo tudi redna vzdrževalna dela, ki terminsko niso določena in se izvajajo glede na dejanske potrebe. Trudimo se jih opravljati zunaj prometnih konic, žal pa to zaradi nujnosti del vedno ni mogoče.

Ob koncih tedna, zlasti sobotah, bodo izredno prometno obremenjeni odseki primorske avtoceste, še posebej med Ljubljano in Postojno. Zgostitve in zastoje je pričakovati na koncu hitre ceste pri Izoli in naprej proti Portorožu in mejnemu prehodu Sečovlje ter od odcepa s hitre ceste v Kopru za smer proti mejnemu prehodu Dragonja, kjer so v konici turistične sezone običajno tudi najdaljše čakalne dobe za prestop meje.

Poleg tega je ob koncih tedna za osebna vozila pričakovati zastoje pred predorom Karavanke (na avstrijski in slovenski strani predora), predvsem ob sobotah na zahodni ljubljanski obvoznici (iz smeri predora Šentvid, mimo Brda do razcepa Kozarje in naprej proti cestninski postaji Log oziroma Vrhniki) ter na koncu podravske avtoceste pri Ptuju in naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje.

Ob petkih od zgodnjega popoldneva dalje bo tradicionalno zelo obremenjena ljubljanska obvoznica, ob petkih popoldne ter še zlasti ob sobotah od že zelo zgodnjih dopoldanskih ur pa proti Obali primorska avtocesta, kjer je močno povečan promet v obratni smeri spet pričakovati ob nedeljah od popoldneva proti večeru.

Glede na izkušnje prejšnjih sezon je ob koncih tedna pričakovati občasne zgostitve prometa in zastoje tudi na gorenjskem avtocestnem priključku Lesce (Bled), natančneje na izvozu z avtoceste iz smeri Ljubljane ter naprej po regionalni cesti Lesce–Bled.

Mejni prehodi
Predvsem na mejnih prehodih s Hrvaško je zaradi poostrenega mejnega nadzora pričakovati občasno daljše čakanje. Pri tem velja poudariti, da se, kljub trudu policije, lahko stanje zelo hitro spremeni oziroma poslabša. Voznikom priporočamo, da pot na Hrvaško posebej skrbno načrtujejo in pričakujejo daljše potovalne čase. Čakalne dobe so možne tudi na večjih prehodih z Avstrijo in Italijo. Vozniki naj predhodno preverijo stanje na prehodih ter uporabijo manj obremenjene. Zadnji podatki o čakalnih dobah na mejnih prehodih so dosegljivi tudi na spletnem portalu Prometno-informacijskega centra (PIC).

Na avtocestnem omrežju je najbolj obremenjen mejni prehod Obrežje.

Izven avtocestnega križa pa so po podatkih Prometno-informacijskega centra v turistični sezoni najbolj obremenjeni naslednji mejni prehodi: Sečovlje (na cesti Portorož–Sečovlje), Dragonja (na cesti Koper–Dragonja), Starod (na cesti Kozina–Starod), Jelšane (na cesti Ilirska Bistrica–Jelšane) in Gruškovje (na cesti Ptuj–Gruškovje).

Tudi Avstrija poleti izvaja nadzor na meji s Slovenijo, kar podaljša že siceršnje zastoje pred predorom Karavanke ter jih občasno povzroči na prehodu Šentilj. 

Bodite pozorni na prometne konice ob neobičajnem času
Zastoje lahko pričakujete tudi izven prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih. Promet je običajno zelo povečan predvsem ob sobotah dopoldne in nedeljah popoldne pa tudi ob sredah. Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite izven največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.

Po podatkih PIC-a so v turistični sezoni pogosto zastoji tudi na naslednjih glavnih cestah, ki so v upravljanju Direkcije RS za ceste, navezujejo pa se na avtocestni sistem:

  • glavna cesta št. 11 (Koper–Šmarje–Dragonja),
  • glavna cesta št. 111 (Izola–Portorož),
  • glavna cesta št. 6 (Postojna–Ilirska Bistrica–Jelšane),
  • glavna cesta št. 7 (Kozina–Starod),
  • glavna cesta št. 9 (Ptuj–Gruškovje). 

Pred odhodom preverite stanje na cestah 
Voznikom priporočamo, da načrtujejo daljši čas potovanja in si vnaprej pripravijo alternativne poti oziroma postanke. Če je možno, naj se glavnim turističnim smerem izognejo predvsem v petek popoldne, soboto dopoldne ter nedeljo pozno popoldne.

Številne prometne informacije so na voljo tudi na spletni strani PIC www.promet.si ali na naslovu m.promet.si, ki je prirejen za pregled informacij o stanju na cestah z mobilnimi telefoni. Preko mobilnega telefona lahko pot spremljate tudi s pomočjo brezplačne mobilne aplikacije DarsPromet+.

Vse, kar PIC izve, po najkrajši možni poti posreduje Radiu Slovenija – prvemu  programu, Valu 202 in Radiu SI. Zato je zelo koristno, če v avtu prisluhnete predvsem slednjemu.

Informacije so v obliki tedenskih prometnih napovedi(objavljene so praviloma ob četrtkih ali petkih) tudi na uvodni spletni strani www.dars.si

Na spletni strani Prometno-informacijskega centra lahko preverite prometni koledar, ki vsebuje predvidene prometne obremenitve na slovenskih avtocestah. Narejene so na podlagi večletnih dejanskih podatkov o prometnih obremenitvah slovenskih avtocest in so lahko dobrodošla pomoč pri načrtovanju poti.

 

Drugi koristni napotki

Pomembne stvari imejte vedno pri roki
V avtomobilu imejte zadostne količine pijače, dober zemljevid, zdravila … Poskrbite za zadostno količino goriva in ne nalagajte prtljage na zadnje police, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja ta lahko poškoduje potnike.

Vozite zmerno, vnaprej načrtujte pot in postanke
Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali povzroči utrujenost, zato se za volan usedite povsem spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov. Pretegnite se in na kratko sprehodite. Med prezračevanjem vozila ne pozabite na varnost. Če se oddaljite od vozila, ga zaklenite in zaprite okna.

V hudi vročini in pri preveliki hitrosti se pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej, če je vaš avto obremenjen s težko prtljago.

Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte, kakšni so prometni predpisi v državah, skozi katere boste potovali.

Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje.

Spremljajte vremenske napovedi
Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere.

Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko naredi cestišče zelo spolzko.

Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi. To je zelo nevarno početje in vas lahko stane več kot popravilo avta zaradi toče.

Omejitve tovornega prometa
Splošna omejitev tovornih vozil in skupin vozil v Sloveniji, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, se v letu 2017 za čas turistične sezone začne 23. junija in traja do 4. septembra. V tem obdobju je (brez ustreznega dovoljenja) prepovedana vožnja navedenim vozilom ob sobotah od 8. do 13. ure ter ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure, pri čemer za primorske ceste veljajo strožje omejitve: ob sobotah od 6. do 16. ure, ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih pa od 8. do 22. ure.

V primeru nesreče na avtocesti
Poleti je na naših avtocestah tudi več prometnih nesreč kot običajno. Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil. Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe …).

Ob cestnih zaporah zaradi nujnih obnovitvenih in vzdrževanih del vse voznike naprošamo:

  • za strpnost in razumevanje,
  • da prilagodijo hitrost vožnje in varnostno razdaljo, kar je pomembno za varnost voznikov in naših delavcev,
  • da se pred zaporo pravilno in pravočasno vključijo na en vozni pas,
  • da se, preden se odpravijo na pot, pozanimajo o razmerah na cestah. Prometne informacije so dosegljive v Prometno-informacijskem centru na telefonski številki 1970, preko spletne strani www.promet.si, prek @promet_si ter na naši brezplačni mobilni aplikaciji DarsTraffic+oziroma DarsPromet+,
  • k zmanjšanju zastojev bodo vozniki najbolj pripomogli, če bodo skozi zaporo vozili čim bolj tekoče, brez ogledovanja gradbišča.