Z ustrezno uporabo tovornih pnevmatik do optimalnega izkoristka

Vozni parki lahko operativne stroške učinkovito zmanjšajo na različne načine; glavno vlogo igrajo pametna izbira pnevmatik, njihovo upravljanje, vzdrževanje vozila ter način natovarjanja in vožnje.

Z ustrezno uporabo tovornih pnevmatik do optimalnega izkoristka

Izbira ustreznih tovornih pnevmatik, ki omogočajo boljši izkoristek goriva, lahko občutno pripomore k zmanjšanju operativnih stroškov. Na porabo goriva sicer vplivajo predvsem aerodinamika in teža vozila, način vožnje, mehanske izgube ter kotalni upor pnevmatike, in čeprav vseh dejavnikov ne moremo nadzorovati, lahko s premišljenimi ukrepi pomembno zmanjšamo operativne stroške. Kateri so ti ukrepi in kako kar najbolje izkoristiti tovorne pnevmatike, nam je razkril Laurent Colantonio, Goodyearov direktor za tehnologijo gospodarskih pnevmatik v regiji EMEA. 

Ustrezna pnevmatika za določen namen

Najpomembnejše je izbrati primerno pnevmatiko za določen namen. Pnevmatike morajo biti primerne za prevoze, na katerih se jih bo uporabljalo, poleg tega pa morajo biti tudi v ustrezni dimenziji ter s pravo oznako za določeno vozilo in delo. Pri regionalnih prevozih bomo tako imeli največ koristi od pnevmatik, ki zagotavljajo večje število prevoženih kilometrov (npr. Goodyear KMAX), pri večjih razdaljah pa od pnevmatik za manjšo porabo goriva (npr. Goodyear FUELMAX). Pri izbiri pnevmatik si lahko pomagamo tudi z oznako EU za pnevmatike, saj prinaša podatke o kotalnem uporu pnevmatike, oprijemu na mokri podlagi in o zunanjem kotalnem hrupu.

Redno pregledovanje pnevmatik

Zaradi potencialnih poškodb in obrabe je priporočljivo, da voznik pnevmatike vsak dan vizualno pregleda. Pred vsako potjo ali vsaj enkrat tedensko pa je potrebno preveriti tudi tlak v pnevmatikah, saj neustrezen tlak povzroča prekomerno obrabo in vpliva na porabo goriva.

Pazite na pravilno naložen tovor  

Razporeditev tovora vpliva na stabilnost vozila in obremenitev posameznih pnevmatik, s tem pa tudi na stopnjo njihove obrabe. Tovor je zato potrebno pravilno naložiti in ob tem upoštevati zakonske omejitve.

Narezovanje kanalov in obnavljanje

Dodatno lahko operativne stroške zmanjšamo z narezovanjem kanalov in obnavljanjem pnevmatik, vendar je slednje učinkovito le pri ustrezno vzdrževanih pnevmatikah. Obnovi se namreč lahko le kakovostno tovorno pnevmatiko, katere ogrodje je v dobrem stanju. Goodyearovi in Dunlopovi proizvodi TreadMax, obnovljeni z vulkanizacijo v kalupu, prinašajo podobne lastnosti, kot jih imajo nove pnevmatike. Tako lahko vozni parki izkoristijo visoko zmogljivost navedenih tovornih pnevmatik skozi njihovo celotno življenjsko dobo, kar pomeni manjše stroške ter obenem prednosti za okolje.

Pomembna tudi pravilna geometrija koles

Za boljši izkoristek goriva in daljšo življenjsko dobo pnevmatik je potrebno redno pregledovati tudi kolesa vozila in jih po potrebi optično nastaviti po navodilih proizvajalca šasije. Prav tako bi morali vozni parki redno pregledovati tudi poravnanost osi pri vozilu in prikolici ter preverjati zavore, da ne prihaja do nepotrebnega upora. 

Ne pozabite na tehniko vožnje

Bistven delež k optimizaciji stroškov prispeva tudi sama tehnika vožnje. Pravilen način vožnje, ki izključuje sunkovito pospeševanje in zaviranje, namreč vpliva tako na manjšo porabo goriva kot tudi na daljšo življenjsko dobo pnevmatik. Porabo goriva lahko med vožnjo učinkovito spremljamo z merilnikom pretoka ali kakšno drugo telemetrično napravo.