Nov velik korak IC Prah

Izobraževalni center Prah iz Rogaške Slatine je v okviru AREME – Visoke šole za regionalni management Rogaška Slatina uspel akreditirati samostojni visokošolski zavod. Po daljšem trudu so namreč v tej ustanovi dobili dovoljenje za dva študijska programa.

arema

Tako bodo v študijskem letu 2016/17 vpisovali prvo generacijo študentov programov Management transportne logistike (diplomirani manager/ka transportne logistike, VS) ter Evropski regionalni management (diplomat/ka evropskega regionalnega managemneta, VS). Oba programa sodita med moderne in perspektivne študije, saj ponujata prav tista znanja, ki so najbolj iskana s strani delodajalcev v Sloveniji, Evropi in po svetu. V okviru ustanavljanja visokošolskega zavoda in razvoja programov so v podjetju IC Prah odkupili del zavoda Arema. AREMA – Visoka šola za regoinalni management  ima sedež v Rogaški Slatini, študijski program pa se bo odvijal v prostorih IC Prah v Rogaški Slatini in Ljubljani. In zakaj so se odločili za ta program in v čem se razlikuje od drugih programov na Slovenskih fakultetah, smo povprašali direktorja Areme mag. Igorja Praha.

   »Že leta 2001 smo v okviru podjetja odprli izobraževalni center in srednjo poklicno šolo za odrasle za           program Voznik, v letu 2007 srednjo strokovno šolo program Logistični tehnik ter 2010 višjo strokovno šolo za Logistične inženirje. Pred petimi leti pa smo glede na potrebe na trgu dela in mnogih pogovorov s podjetji sprejeli odločitev, da ustanovimo visoko šolo s področja logistike. Visoka šola Arema Rogaška Slatina ponuja 2 programa in sicer Management transportne logistike in Evropski regionalni management. Naše podjetje je razvilo program s področje logistike in Arema je tako postala edina zasebna visoka šola s področja logistike v Sloveniji. Program je izrazito praktično naravnan, kar pomeni, da si bodo bodoči diplomanti pridobili konkretna znanja in kompetence za delo v podjetjih. Tudi pri imenovanju predavateljev smo dali prednost ljudem iz prakse, iz podjetij, ob tem pa bo predavalo še vrsta izkušenih predavateljev iz drugih fakultet. Gre za visoko šolo, ki bo temeljila na individualnem pristopu do vsakega študenta, zato tudi omejitev vpisa, saj ne bomo vpisali več kot 50 študentov na letnik na obeh lokacijah skupaj. Med drugim bomo pri študentih vzpodbujali razvoj kompetenc za formiranje lastnih podjetij«. Uspešnega direktorja Areme smo povprašali tudi kako je z vpisom rednih študentov in kako bo organiziran sam študij. »Glede na to, da smo zasebna visoka šola bomo rednim študentom omogočili vpis pod posebno   ugodnimi pogoji v obliki štipendije za del šolnine. Redni študentje pa bodo seveda lahko koristili vse bonitete rednih študentov javnih visokih šol oziroma fakultet. Študij se bo izvajal na dveh lokacijah in sicer v Rogaški Slatini in Ljubljani v prostorih IC Prah v popoldanskem času. Poleg predavanj bo organiziran tudi način študija na daljavo. V okviru izvedbe programov se bodo organizirale strokovne ekskurzije v znana slovenska in evropska podjetja ter predavanja gostujočih predavateljev znanih podjetnikov«. Je pa dodal še, da bodo morda poskusili tudi z ti. vikend predavanj, po sistemu univerze v Avstrijskem Gradcu, kjer predava tudi predsednik UO Areme prof. dr. Vito Bobek, ki bo tudi med predavatelji na teh novih študijskih programoh. Ob predstavitvi dela Areme je ta profesor zapisal med ostalim » Arema bo usposabljala diplomante, ki bodo imeli visoko raven profesionalnega znanja, potrebnega za vodstvena dela v javnem in zasebnem sektorju. In to tistih del pri katerih se zahteva visoka raven znanja s področja optimalnega načrtovanja razvoja regij in mest, ter organizacije na področju transportne logistike«.

Sicer pa je v vodstvu Areme tudi dr. Patricija Jankovič, predsednica senata, katera pravi »Naše poslanstvo in temeljni cilj je, da s pomočjo raziskovalno izobraževalnega procesa zagotovimo kakovosten študij na področju Evropskega regionalnega managementa in managementa transportne logistike. S tem želimo odločilno prispevati k gospodarski moči in socialnemu razvoju. V sodelovanju z domačimi in tujimi univerzami pa želimo enakomeren, enakopraven in trajnostni razvoj regij v Evropi in v Sloveniji, ter razvoj znanstvenih disciplin, ter stroke v obeh študijskih programih, ki jih izvaja Arema«. Dodajmo še da v IC Prah razmišljajo že o novih programih izobraževanja in sicer bodo v bodoče razvijali programe poklicnega in tehniškega izobraževanja za odrasle. V naši državi se vse bolj pojavlja pomanjkanje izobraženih delavcev poklicne usmeritve in posledično temu vse več deficitarnih strokovnih poklicev in kompetenc napsloh.