S 1. septembrom povečane jutranje in popoldanske konice

Pozor, vozniki, s 1. septembrom bodite kos spremenjenim razmeram v prometu! Pričakujemo povečane jutranje in popoldanske prometne konice, ki se jim lahko izognete s spremljanjem prometnih informacij, izbiro alternativnih poti in izračunom potovalnega časa, kar omogoča tudi mobilna prometna aplikacija DarsPromet+.

S 1. septembrom povečane jutranje in popoldanske konice

S spremembami načina življenja, naglim povečevanjem prometa ter posledično večjim številom rednih (nujna vzdrževalna in obnovitvena dela) in izrednih dogodkov (prometne nesreče) se soočamo z vsakodnevnimi zastoji v prometu v času koničnih dnevnih obremenitev. Problematične so predvsem jutranje in popoldanske prometne konice, ki so povezane z dnevnim potovanjem na delo in nazaj proti domu.

S 1. septembrom je promet povečan predvsem:

  • od ponedeljka do petka,
  • med 6. in 8. uro ter med 15. in 17. uro in
  • na avtocestah v bližini večjih slovenskih mest in na vpadnicah v večja mesta.

 

Na pretočnost poleg količine prometa vplivajo:

  • prometne nesreče (v primeru izrednega dogodka, prometne nesreče, je zaradi zavarovanja kraja, poteka preiskav in čiščenja cestišča možna tudi večurna zapora),
  • vremenski pogoji (dež, megla ...),
  • delo na cesti(z nujnimi rednimi obnovitvenimi in vzdrževalnimi deli skrbimo za varnost cestišč). V septembru se bodo poleg nujnih rednih krajših vzdrževalnih del nadaljevala še obnovitvena dela:
    •  na odseku gorenjske avtoceste A2 med Kranjem in Brnikom (trajala bodo do okvirno sredine septembra),
    • na severni ljubljanski obvoznici in
    • na štajerski avtocesti (Arja vas–Šempeter, od 23. avgusta do predvidoma 7. oktobra se bo obnavljalo smerno vozišče avtoceste proti Ljubljani).

Pričakujemo, da se bo promet turistov ob vikendih umiril, povečale pa se bodo dnevne prometne konice v jutranjih in popoldanskih urah med tednom.

K večji varnosti in pretočnosti lahko prispevamo vozniki sami:

‒        Poskusimo se izogibati vožnji ob urah, ko so pričakovane največje prometne konice.

‒        V času največjih prometnih konic poskusimo uporabljati alternativne poti.

‒        Smo strpni vozniki in upoštevamo cestnoprometna pravila. Pomembno je spoštovati predpisano hitrost in vzdrževati varnostno razdaljo, saj vsak, tudi manjši trk vozil lahko povzroči daljši zastoj.

‒        Smo informirani vozniki, pred potjo preverimo razmere na cestah:

  • avtomatski telefonski odzivnik o stanju prometa na avtocestah: 080 22 44
  • PIC (Prometnoinformacijski center): www.promet.si ali tel. št. 1970

Na spletni strani promet.si so uporabnikom na voljo:

  • podatki o predvidenem potovalnem času med posameznimi večjimi kraji in relacijami;
  • podatki o prometu, ki so po novem prikazani na zemljevidu kot različno obarvani odseki cest, ki ponazarjajo gostoto prometa.

‒        K večji pretočnosti prispeva tudi:

  • pravilno vključevanje na vozne pasove na avtocestah: voznik, ki se vključuje, mora to narediti varno in tako, da na pospeševalnem pasu povečuje hitrost, voznik, ki vozi po avtocesti po voznem pasu, pa mora zagotoviti dovolj prostora, da lahko vozilo s priključka varno zapelje na vozni pas;
  • tekoče vključevanje na avtocestne odseke, kjer so postavljene delovne zapore: vozniki, ki vozijo po voznem (desnem) pasu, naj ob priključkih vozilom, ki se vključujejo na avtocesto, s premikom na prehitevalni (levi) pas omogočijo tekoče vključevanje.
  • ‒        Mobilna aplikacija DarsPromet+ je namenjena predvsem tistim, ki se v Sloveniji vsak dan vozimo v službo. Na taki poti potrebujemo informacije o morebitnih ovirah oz. podaljšanju potovalnega časa. Zato sta ključni stvari, ki ju aplikacija ponuja, ravno to: sprotno izračunavanje potovalnega časa na vnaprej izbrani poti ter obveščanje o ovirah (dogodkih) na poti.Bodite dobro in varno obveščeni tudi med potjo in si aplikacijo naložite prek strani www.promet.si.Aplikacija je na voljo v trgovinah Google in Apple, dosegljiva je tudi za sistem Windows.

    Voznike naprošamo, da s prvim septembrom računajo na omenjene dejavnike vplivanja na pretočnost in tako poskrbijo za svojo varnost ter varnost soudeležencev v prometu.