Dva svetovna hitrostna rekorda

Iron Knight proizvajalca Volvo Trucks je najhitrejši tovornjak na svetu – v dveh kategorijah. Presegel je svetovna rekorda na 500 metrov in na 1000 metrov z mirujočim startom. Vozilo je bilo narejeno posebej za to nalogo, z izjemo motorja in serijskega menjalnika I-Shift z dvojno sklopko.

Iron Knight in I-Shift z dvojno sklopko sta postavila dva svetovna hitrostna rekorda

Iron Knight proizvajalca Volvo Trucks z voznikom Boijem Ovebrinkom je uradni hitrostni rekorder na razdaljah 500 in 1000 metrov. Pri delu na tem tovornjaku je ekipi strokovnjakov podjetja Volvo Trucks uspelo inovativno združiti tehnološke in oblikovne rešitve. 
„To kaže, da ima naš I-Shift z dvojno sklopko ogromen potencial in vas ne bo pustil na cedilu niti v skrajnih razmerah. Na to, da svetovni rekorder uporablja enak menjalnik kot naši serijski tovornjaki FH, smo resnično ponosni," pravi Claes Nilsson, predsednik in izvršni direktor Volvo Trucks.

S povprečno hitrostjo 169 km/h in časom 21,29 sekund je Iron Knight dosegel nov svetovni rekord v vožnji na 1000 metrov z mirujočim startom. S hitrostjo 131,29 km/h in časom 13.71 sekund je postavil tudi svetovni rekord v vožnji na 500 metrov. Prizorišče rekordne vožnje je bilo zaprta preizkuševalna steza na Švedskem.

 „Strokovnjaki iz različnih oddelkov podjetja Volvo Trucks so v tesnem sodelovanju razvili tovornjak, ki mu po zmogljivostih ni para. Razen pogonskega sklopa Volvo Trucks, ki je njegovo srce, je celotni tovornjak Iron Knight, od koles do strehe, v celoti izdelan ročno. Da nam je uspelo doseči ne le enega, ampak dva rekorda, je sijajno," pravi Olof Johansson, tehnik v podjetju Volvo Trucks.

Za volanom Iron Knighta je sedel Boije Ovebrink, ki ima več kot 30 let izkušenj z avtomobilskimi dirkami in dirkami tovornjakov. Doslej je postavil že pet hitrostnih rekordov, leta 1994 pa je bil evropski prvak v dirkah s tovornjaki. 
„Iron Knight proizvajalca Volvo Trucks lahko opišemo z eno besedo: popolnost. Je lep na pogled, obenem pa prava zver, ko stopiš na stopalko plina. To je že tretji tovornjak-rekorder, ki sem ga vozil, in ne morem si predstavljati boljšega naslednika tovornjakov Wild Viking in Mean Green," pravi Boije Ovebrink.

In še posnetek, kako je vse skupaj izgledalo.