Slovenski avto leta je Volkswagen Polo

Sedem slovenskih medijev je skupaj z javnostjo za slovenski avto leta 2018 v napeti končnici izbralo avtomobil VW polo. V 26 letih izbora Slovenski avto leta je to že tretji laskavi naslov za pola in deveti za znamko Volkswagen.

Slovenski avto leta 2018 je volkswagen polo

Izbor je že tradicionalno potekal tako, da so izmed vseh mogočih kandidatov, ki so na slovenski trg pripeljali v obdobju enega leta, bralci, gledalci in poslušalci sedmih sodelujočih medijev s skupno več kot 21 tisoč glasovi določili pet finalistov. V finalu so svoje ocene dodali še člani novinarske žirije.

Volkswagen polo je za zmago zbral 34 točk, le eno točko več kot drugi škoda kodiaq in pet točk več kot tretja honda civic. Peugeot 5008 na četrtem mestu je zbral 18 točk, zadnja med petimi finalisti je bila mazda CX-5 s 14 točkami.

Pred polom, ki mu nekateri pravijo kar mali golf in je do zdaj na izboru zmagal tretjič, je po uspešnosti zgolj še VW golf s štirimi zmagami.

Dosegljiv za širok krog Slovencev

Pravila določajo, da je lahko slovenski avto leta samo tisti, ki si ga lahko privošči veliko Slovencev.

Avtomobilski svet se je v zadnjih nekaj letih povsem obrnil na glavo: cene avtomobilov so močno poskočile, po nekaterih izračunih v povprečju za osem tisoč evrov, in v skladu s tem so se tudi avtomobili močno spremenili. Tudi razmerja med različnimi razredi in karoserijskimi izvedbami so povsem nova - stare predpostavke danes nikakor ne držijo več!

Bodimo konkretni. Opazka številka ena je, da tako imenovani golfov razred ne izgublja tržnega boja samo proti SUV-jem (lani je bil peugeot 3008 prvi SUV, ki je zmagal na izboru Slovenski avto leta, letos pa so bili med petimi finalisti kar trije suvi), ampak po novem tudi proti malčkom, ki so močno zrasli in tudi zato postali bolj zanimivi tudi za družine z otroki. VW polo v dolžino meri že toliko kot golf četrte generacije.

A tudi klasični mali avtomobili niso več to, kar so bili - danes jih ne kupujemo več zato, ker so cenovno dostopni. Nizka cena je danes argument številka ena kvečjemu pri tistih najmanjših malčkih tipa up, picanto in panda.

Fotogalerija