Pomoč pri nakupu letne vinjete

O pomoči za velike družine in invalide pri nakupu letne vinjete 2B bodo v prihodnje odločali centri za socialno delo.

Naprodaj nove vinjete

Vlada RS je določila besedilo novele Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki jo je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Novela zakona med drugim sistemsko ureja pravico do pomoči pri nakupu letne vinjete 2B za velike družine in invalide ter ohranja enake pogoje uveljavljanja pomoči pri nakupu letne vinjete 2B, kot so veljali do sedaj. Novela bo začela veljati potem, ko jo bo sprejel Državni zbor RS, predvidoma v začetku letošnjega leta.

Po novem bodo odločali centri za socialno delo 
O pomoči pri nakupu letne vinjete 2B za leto 2018 – in tudi v prihodnje – bodo po novem odločali centri za socialno delo po uveljavitvi novele Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Zaradi postopka sprejemanja novele zakona bo sicer res prišlo do manjšega časovnega zamika, vendar zagotavljamo, da zaradi tega ne bodo v ničemer prizadete pravice upravičencev, ki bodo lahko pomoč pri nakupu letne vinjete 2B uveljavljali kadarkoli čez leto.

Upravičence, ki so do sedaj uveljavljali pomoč pri nakupu letne vinjete pri Rdečem križu Slovenije, pozivamo, da vloge za uveljavljanje pomoči pri nakupu letne vinjete 2B za leto 2018 pošiljajo pristojnim centrom za socialno delo, ker bodo ti odločali o njihovi upravičenosti do pomoči. Centri za socialno delo bodo vloge za uveljavljanje pomoči pri nakupu letne vinjete 2B za leto 2018 pričeli sprejemati šele po uveljavitvi novele Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, o čemer bo javnost obvestilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Leta 2013 je bil na področju cestninjenja osebnih vozil uveden nov cestninski razred, za katerega je potrebna vinjeta 2B, ki je dražja od vinjete za »klasična« osebna vozila. V to kategorijo vozil se uvrščajo tudi mnoga vozila, ki jih velike družine in invalidi uporabljajo za zadovoljevanje svojih osnovnih osebnih potreb. Da bi preprečili dodatno finančno obremenitev velikih družin in invalidov, je bila takrat dogovorjena začasna rešitev pomoči pri nakupu letne vinjete 2B. Dodeljeval jo je Rdeči križ Slovenije, sredstva za pomoč je zagotavljala družba DARS, d. d., z donacijami Rdečemu križu Slovenije, Ministrstvo za infrastrukturo pa je preverjalo izpolnjevanje pogojev upravičencev.